Monday, November 18, 2013

Jalan-jalan vietnam

amboi tajuk kan..well, memang cuti minggu ni aku join trip ke vietnam..nak merasa bercuti negara orang walaupun vietnam jerk...hahaha. gambar dalam phone harus meriah okey..belum lagi g negara omputih...kihkih.


dari KLIA kami naik flight jam 12.30 tghari dan sampai lebih kurang jam 2 lebih..perjalanan tak lama sgt . lebih kurang 2 jam ajer..sampai ajer kat saigon airport terus amik bas utk ke hotel...trip kali ni trip mak pak ajer..anak-anak tinggal kat umah..hehe. 

kami menginap di hotel than lieng ..hotel 3 bintang. ok la..berbaloi dengan bayaran..service dia pun ok.
hari pertama kat vietnam , kami sempat ke kg melayu champa ajer...kat tempat org jual kain telekung dan kain sembahyang...malam tu baru start meround sekitar ben thay market..
bagi aku, better beli kain telekung kat ben thay ajer..sb kat melayu champa tu mahal . huh kami semua dah terkena..tapi nak buat mcm mana...first time katakan....

hari ke 2 di vietnam kami ke sungai mekong...best ah..sb nya naik bot turun bot..pastu naik perahu..naik kuda..ahh..memang aktiviti yg ditunggu2...


tempat pertama kiteorang singgah ialah kat pulai kecil..nama apa ntah..selalu lupa tau. kat sini ada tempat jual mcm2 produk vietnam dan hasil madu dan buah-buahan. bila sampai ajer kat sini, korang akan dijamu dgn makanan berasaskan madu dan juga buah-buahan.

ni haa buahnya...memang sedap giler..manis-manis semua...sambil makan-makan, kami juga dihiburkan dgn lagu tradisional mereka...

lepas makan-makan...sambung aktiviti naik perahu...memang menarik ...naik perahu sambil menyusul denai-denai kecik...sgt seronok ..tapi bila dah sampai kat jeti, jgn lupa bagi tips kat makcik2 yg tolong kayuhkan perahu tu ...kesian mereka...

 nampak? begitu eksaitednya kami...hikhik..satu perahu 4 orang ajer ya..lebih muatan nanti terbalik...baju putih tu laki den yo, bkn komunis..hikhik.


macam ni la keadaan kat denai2 tuh...trafic jam ngn perahu. masa ni tangan jgn letak kat birai perahu sb perahu korang akan berlaga antara satu sama lain....memang mencabar betul..aku ngn lina dah terjerit2 dah masa perahu sangkut....huh..takut kau...

dah sampai jeti, kami dibawa ke satu tempat lagi iaitu tempat pembuatan coklat kelapa dan juga barang2 dari pokok kelapa...kat sini banyak tengok2..pandang2 ajer la..

pekerja kilang tengah buat coklat...semuanya asli berasaskan kelapa...
kat sini ada jual jugak coklat..tapi aku tak beli pun...
lepas tinjau-tinjau kawasan ni, kami teruskan perjalanan lagi...kali ni dengan menaiki kuda....


gambar laki den takdo dalam ni sb dia yang snap pic ni..hehe...naik kuda ni tak lama..tak sampai pun 1km tapi best betul...boleh tgk suasana kampung mereka...wp pedalaman, tapi sgt bersih...

kami sampai kat jeti lebih kurang pukul 2..dan perjalanan balik hotel makan masa sejam stgh..sampai kat hotel dah pukul 5...malam takde aktiviti..kluar makan ramai2 pastu pusing saigon..gitu ajer lah...

hari ke 3 kat sana , hari shopping. tapi aku tak shopim pun ...sb kbnyakan brgan yg ada kat sana aku blh dapati kat wakaf che yeh..cuma kat saigon square tu ajer ada membeli sikit...


hari ke 3 di vietnam...bergambar dan shopim ajer aktivitinya...gambar dengan laki ada tapi dalam nset dia. malas aku nak minta2 gambar..sb dah tau..2 bln lagi baru dia whatsupp...
tak pe bang...ingat awk sorang ajer leh pakai iphone?




ni yang aku malas bergambar nih....aku je  yg nampak pendek dan gemuk...huhuhu
                                              
ok last day....dah nak balik dah....jap jer rasa 4 hari...tgk la beg aku...aku datang satu beg, balik 2 beg ajer..nampak sgt tak shopim...hikhik.

bagi aku, dah kenal tempat orang pun dah cukup bagus...shopim tu cerita ke 2...dan insyaAllah trip yg ke 2 nanti kita akan ke negara k-pop pulak....kihkih...balik rumah ajer, terus bayar pakej utk next trip...nampaknya mmg kena bekerja lebih keras lagi utk menabung duit...sb next trip kami bawak anak-anak..lina dan family serta my family...so bajet memang tinggi......tapi nak jugak join next trip sb abang long memang nak main salji dari dulu lagi...hukhuk...berpeluhla ketiak mak ni cari duit...huhu...

ok la..itu jer cerita ringkas percutian kami ke vietnam....next entri cerita lain pula..

1 comment:

Liza Yati said...

Kecik comel mlek je Shikin rupanya.. Best dpt jln2..