Tuesday, March 15, 2011

resepi kek coklat kukus yang senang




Sape suka mkn kek coklat sila angkat tangan!!ni haa sy nk share resepi kek coklat kukus yg super sedap dan senang nk buat..resepi dr jiran depan rumah.Jiran saya tu  selalu hntar kek kt umah . Macam kagum gile  ah ngn jiran saya sb seorang wanita bekerja dan sibuk ngn anak-anak tp sempat buat kek macam2 jenis. Rupa-rupanya ada resepi yg senang sgt..mcm semua orang boleh buat..main campur2 bhn pastu kukus...

RESEPI

 Bhn-bhn yg perlu dimasak atas api- 1 cwn susu cair, 1cwn serbuk koko, 1 cawan susu pekat, 1 cawan gula ,sedikit serbuk penaik,1 sudu esen vanilla, 1 cwn minyak(tp yg ni masukkan last skali). Masak sampai semua bhn2 itu sebati yer.

Bhn yg perlu dikisar@blender jer senang- 1 cwn tepung gandum dan 4 biji telur.

Step last- bhn2 yg dimasak td dicampurkan dgn bhn2 yg di blend td..siap..masuk dlm loyang..kukus 
 Macam mana, senangkan??setakat ni hampir setiap minggu sy buat kek coklat sb resepi ni tak muak tau..mkn satu slice rasa mcm tak cukup..lg pun resepinya sgt la senang..tak percaya??cubalah buat..



42 comments:

mamalieyna said...

mesti best kan..nnti nak cuba lah! ^_^

mamashikin said...

kak iena- mmg senang main 1 cwn semua..hehe....rasa pun ok la.

Lyna Shaari said...

kin slh set gmbr 1 tuw.bsar dooh tu..terlebih width dh tu..acu cek balik..apepun nk try wat la kek nie nanti

mamashikin said...

aik..kt pc ore ok doh na..nti nk try bukak kat pc lain

~izan~ said...

terkejut tgk gmbr kukus besar bangat tu hehe... a'ah besar gmbr ni tp bila dh besar mcm ni nampak lagi sedap kek tu =D

A D I A said...

penah try kek coklat kukus ni, mmg moist, sedapppp. eh awat besar sgt pic ni, bersemangat ni nak tunjuk.

mamashikin said...

izan- hahhah tersilap setting..sb tgk kt pc sendiri ok..tp bila buka kt pc org lain..alamak besarnya..hua hua hua...

Twinx said...

memang senang dan yang paling penting sedaaappp...:)

Scha Ara said...

uish..
senangnya..
paling senang saya pernah jumpa..

lonelyboyzofkk said...

mamashikin...nk tanya, bhn2 yg dmasakkan tu nk sejukkan dahulu atau pun tk payah....tolong bg jawapan ya...sbb ada kek yg terus curah panas2 je...

mamashikin said...

oh bhn2 yg dimasak tuh tak perlu disejukkan dulu..cuma kena kacau tkut nnti berketul jer.

thanks...

nizie said...

sist, nk kukus berapa lama??

dak eina said...

nk kukus berapa lama ye??

syu chOcOpink said...

salam..akak..nk tnya..msa nk kukus,loyan tu xperlu tutup ngan aluminium foil ke?lg satu..gula tu, gula biasa or gula halus?thanks!=)

shikin said...

salam,maaf nak bertanya tak ke manis kek tu nanti sebab guna gula dan susu

Ash Shikano said...

nak try!! thnx sis!

r'Da said...

mamashikin nk tanye ni, klu kite nk letak lam oven leh jgk ker klu tanak kukus..

prettycool said...

rasa sume memang sedap giler, tp brp lama kukus nak bagi kering sikit and boleh dipotong? dah cuba tadi but finally makan cedok ngan sudu cozz lembik.

mYsH0p said...

pretty cool- akak kukus 45 minit ..dgn api yg sederhana...kena pastikan betul2 masak kat dalam tu...

mYsH0p said...

sy dpt resepi ni dr jiran, dia kata kukus lagi sedap berbanding masuk dlm oven...

mYsH0p said...

tak manis dear,sedang2 ajer sb koko tu kan pahit..bila campur semua jd ok...tp kalo nk kurangkan gula atau susu boleh jer tau...ikut suka..

diey adrianna said...

salam kak..blender tu gune blender yg standard tu ke?ley x less kan myk?

mamashikin said...

diey, a ah guna blander yg standart tu jer..senang..erm less kan minyak tuh akak tau la boleh ke tak sb nya sblm ni ikut resepi jer...
try la buat, mmg buat kek ni mudah gila..sedap pun sedap..

Cahaya Tenunan said...

salam kak..nak tanye, sedikit serbuk penaik tu,anggaran bape banyak eih??x brani la nak men agak2 je..hehe...then, kek tu nanti agak kering ke lembab2 lembut gitu?

ForexTrader said...

tgk mcm sedap,nk try la raya nanti

MaRyAm_85 said...

salam.. sy da try wat kek nie smlm... tp kan, mase kukus die naik cantik je... tp bile trun je dari pengukus, die trun balik... nape yer... huhu... rase mmg ok, sedap sgt... tp sy xkn putus ase, cme nak tau nape die trun balik... sbb telur 2 sejuk ke, sbb sy amek tlur dr peti ais n trus blend ngn tepung... =D

aNaYaNa said...

salam kenal..
saya gugel kek kukus jumpa resepi nih..ya Allah senang jer resepinya..nak cubalah..selalu buat kek coklat mesti tak jadi..huuu..thanks..:)

Sweet Square said...

nk try jgk la..copy ye resepi ni..

HafizaYunus said...

nak tanya masak atas api tuh macamana? -____-"

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

nak cuba nak cuba yaay!

lia said...

tq share resepi! sy dh cuba buat kek ni...mmg sedap sgt dan paling best, mudah dan cepat!

SURIANI ISMAIL said...

nak cuber buat

SURIANI ISMAIL said...

akhir nya jumper jgk resipi ni...boleh la mama sue cuba

Ahmad Sabree said...

saye cube resepi ni k... hehehe

MUSTAQIM MUSTAPA said...

terserempak dengan tutor ni,buatah pas2 jadi bubur nasi ehehehehk

iWani'S said...

Salam..
Kak saya dh wat kek ni mmg sedap n sng...but 1st time wat mmg jadi...2nd time wat xjd dh...sebab time masukkan bhn2 yg diblend ke dlm bhn2 yg dimasak,jd berketul2...sy masukkn skit2 n perlahan kan api n selalu kacau2 tp kenapa jd mcm 2 ye? confius sy,huhu

miss lem0n said...

Saya dh wat, tp saya masukkan dlm acuan cupcake. Siyes, mmg sedap! Senang plak tuh. Thanks for the recipe kak :)

Ju Azizi said...

Owh!nak try jugakla,sungguh mengoda

mya laluna said...

salam...nak tnye, kukus brapa lama ye?

Ros Watie said...

First time buat, tp menjadi.

Radiah Nawi said...

Nmpak sdap n sng sgt..wajib try ni..myk tu pkai myk msk je ek?

Gieyana Muhamad said...

salam kenal..google resepi kek coklat n sampai sini..nk try buat nie..thks psl kongsi..:-)