Monday, March 23, 2015

percutian ke paris

salam, ada orang baca ke blog aku nih?haha..ok ada ke takde aku tetap nak update. biarlah ia sudah lama berlalu..sb aku belum update lagi kan..kata nak buat travel blog gitu...
aku pergi europe seminggu je, dan sempat pergi 2 negara jer..sedihkan? nak buat macam mana masa xmengizinkan...aku pergi paris lepas settle adik aku konvo. tapi kami tak pergi bersama2 tau..kitaorang berpecah sb naik flight lain lain kan...nak kejar tiket murah punya pasal. aku naik ryan air ajo...tambang pergi balik dapat dalam rm600 ringgit ajer...so kitaorang berpecah dan janji jumpa kat hotel aje.

 dari airport, kiteorang kena amik bas untuk ke bandar. nasib baik kami dah siap2 bayar online untuk tiket bas so tak de la beratur panjang...
cuaca kat sini memang sejuk sgt, rasanya dalam 12C kot..sb aku sampai gigil-gigil...aku bajet panas sb time summer kan..tapi summer pun sejukkk...huhu


so kitaorang naik bas, dan berhenti di stesen ketepi yg macam kat KL sentral...sampai sana, nak nangis sb orang ramai dan tak tahu nak amik train yg mana..sb semua dalam bahasa perancis...dgn aku yg tak larat bawa perut, rasa stress sangat....nasib suami jenis cepat belajar...dia study peta train dulu..lepas stgh jam baru faham dan kitaorang ke destinasi iaitu hotel.

Alhamdulillah sampai hote kat brochant l , tapi aku xsnap pic sb malas ...entah..aku rasa mcm xde rasa nak snap pic..hahaha..mungkin sb aku peknan kot.
tapi hotel kami duduk tu tak mahal lah, hanya 80 euro satu malam...lepas check in bagai...baru lah kami keluar...

tempat first aku tuju ialah galeries la fayyete...tapi alahai kitaorag sesat...sb berenti kat stesen yg jauh dari tempat ni...

ramai yang beratur nak masuk LV..nasib aku xminat handbeg..tidak alahai melayang...

ko tengok la harganya..pengsan ok...88k euro...dalam brapa ratus ribu?? kira la sendiri....

hari ke 2 aku pusing-pusing bandar...aku naik hop on n hop off bus...kiranya bus ni akn berenti kat tempat2 bersejarah dan tarikan  mcm eifell tower...ticket untuk bas ni ialah rm600 seorang... huhu mahal kan??




.aku sgt teruja bila sampai eifel tower nih ..hahaha...biasala org kampung datang paris...rasa macam bermimpi kot....
museum de luvre paris..tempat gambar monalisa ....aku datang sini waktu malam...hahhha sb ingat kubah 3 segi tu nyala lampu..tapi nan hado....
xamik gambar pun sb aku malas dah nak bergambar.




hari ke 2 aku kat paris aku jalan2 pusing2 ajer...naik bus biasa...aku round seluruh bandar..tgk live diaorang..mlm aku kena balik sb nak ke dublin ireland pula...sb dari sana aku berlepas ke KL...dan kat dublin, baru merasa duk hotel mewah 4 bintang...rasa xnak balik malaysia...huhu



rasa xpuas ke paris sb 3 hari je kat sini....huhu..tengok suami aku tgh study peta..hehe...
ops lupa nak cite pasal makan...kat paris makanan arab banyak tapi kalo hari2 makan nasi arab ..huhu naik mual tekak..tapi nak taknak aku kena makan sb aku peknan...tak makan kan lapar...
harga pun boleh tahan....tapi pandai2 la cari yang lebih murah...
gambar2 menarik banyak dalam iphone suami...aku malas nak transfer ..huhu. nantilah ada masa kita combined...ni pun aku terpaksa buat post blog sb suami dah paksa2 update...mengada2 tau....sb nanti  ada rezeki kami nak travel lagi tahun ni...hehe.doakan je la.

Wednesday, March 11, 2015

percutian ke Ireland- part 2

wah dah setahun baru nak update..cemerlang sungguh..aku malas sebenarnya nak update tapi suami dah bising, katanya nak suruh saya buat travel blog gitu..adoi..baru pergi 3 negara bang oii..travel blog la sangat.tapi takpe la kan semangat dan cita-cita tu ada..insyaAllah ada rezeki boleh holiday lagi.

ok jom kita cerita hari ke 2. hari ke 2 aku mamai lagi. jet lag tak habis-habis lagi..biasala orang kampung pergi oversea gitu..bangun je tido, suami drive ke mini market untuk beli sayur dan lauk nak masak..kita orang lapar nasi, nak nak ada mak mertua ..dia memang xleh kalau xmakan nasi.


 darling i tengah servey-servey makanan kat sana..huh rambang mata aku..semua murah ..roti dan cheese paling murah..roti dalam 1 euro je, tp kena baca la ingredient dulu tau..jgn main beli aje...


balik dari pasar, aku masuk dapur dengan mak terus masak ..haa tau apa kami masak??kami gulai ayam ..goreng daging dan goreng sayur..perghhh macam duk malaysia....

Lepas makan kami terus siap2 untuk jalan2..kami pilih Kylemero Abbey, Galway.
Sepanjang perjalanan memang mata tak berkelip..rasa macam bermimpi kot dapat dtg ke sini..ye la gunung yang cantik..sebijik macam kat Switzerland...huhu..tapi kami xamik gambar pun sb niatnya nak ambil masa pulang nanti..tapi aduhai suamiku sesat pulak dah...balik ikut jalan lain..so tak dapat lah nak ambil gambar.

masa ni akan pregnant, so jalan sikit dah mengah..so aku duduk rehat la kat tengah2 padang . cuaca nampak panas tapi sebenarnya tak panas pun..sejuk giler...


 aku besarkan gambar ni supaya nampak view yang cantik kat belakang...serius mcm kat new zealand...
ada biri2 lagi tapi takde pulak gambar biri2 tu dalam phone aku...




cantikkan?bila sampai malaysia teringat pulak kat ireland..best sgt ireland. kalau nak dibandingkan dengan paris..lagi best ireland kot..hahaha.
so hari ke 2 kami xde aktiviti sangat la..lepas balik dari sini kami pusing2 bandar...pastu balik rumah dan prepare utk hari konvo adik aku esok....sb malam tu aku akan berlepas ke france pulak...
so, next entry aku akan cite pasal konvo adik aku pastu masuk terus cerita paris...



dva glowing foundation





salam semua, 
korang pakai foundation tak bila nak keluar rumah..?kalau saya, memang pakai la sb nak tutup cela-cela kan..selepas day cream, sy akan alas dgn foundation..tapi sy sangat memilih tau..rasanya banyak kali dah cuba foundation ..brg masuk kedai je, sy cuba..sy buat testimoni diri sendiri dulu..dan dalam banyak2 foundation yang paling best ialah dva glowing la...sebab apa?sebab ia tahan lama dan glowing sampai ke petang...saya ni jenis malas make up lepas sembahyang...nak senang just tambah foundation jer...habis cerita...haa mudah kan..
diva foundation ni juga tahan selama 3 bulan tau..harga pun sangat lah murah..rm50 shj uolss...
kalau sape rasa nak cuba boleh la contact i ..hahaha..nak iklan rupanya...
boleh contact 014516041


Sunday, February 22, 2015

pengalaman bisnes class etihad airways

walaupun cerita dah basi, tapi aku tetap nak cerita jugak. sebabnya makin lama makin hilang memori aku walaupun ia memori yg tak dapat dilupakan..cewahh..eh, memang..first time aku naik bisness class ok. org kaya lain..tiap tiap kali travel boleh je naik kan...kita ni skali skala merasa tu dah kira pengalaman tak dapat dilupakan..hehe.
ok kami beli tiket trip ke ireland bulan januari 2014 lagi, kiranya 6 bulan awal..kebetulan aku dapat harga promosi untuk pearl bisnes class etihad airways..tp promosi pun bukanya murah sgt...ada la potongan 15% kot macam tu..harga tiket utk seorang dapat dalam 15k ..huhu..tutup mata kejap la kan...kata nak merasa kan..




 aku memang teruja nak naik flight, salah satu sebab aku nak merasa stail2 orang kaya gitu haa..biasa la org kampung mcm aku kan jakun...so start dari nak check in sampai nak naik flight..terasa macam di hargai gitu..semua asing tau bisnes ngn economy...aku macam perasan pun ada..tak sabar pun ada..macam macam lah...

 
sampai kat tempat duduk je, aku dihidangkan dgn air oren...wah..pastu stewardes datang tanya aku ok ke tak..selesa ke tak..sb aku kan pregnant masa ni..so kena bagi perhatian lebih sket...

 tanpa merugikan masa, aku belek-belek menu ..wah ..semua ada...pastu ada part kitchen anytime tu yang best..maksudnya, aku boleh order apa yg aku nak makan ..apa aku nak minum..anytime..lapar je order, haus je order...hehe...ada sekali tu, tgh2 malam aku minta hot chocholate..zaass sepantas kilat hot choclate sampai depan mata...hehe..
rasa macam alahai bestnya...kalau la aku kaya setiap kali travel mesti nak naik bisnes class..hehe



 bisnes class etihad ni memang sit dia boleh tido...siat boleh urut2 macam kerusi urut tu lagi..selimut semua disediakan...alatan shower macam ubat gg, pencuci muka, lotion, sikat rambut, selipar  semua disediakan...kalo rasa nak pergi toilet, amik je toileteries tuh angkut skali...

 nampak tak button kat bawah tu...tu button utk adjust kerusi...ko nak buat katil pun boleh...


 tgk ..big boss tgh tengok movie..serius best naik bisnes class ..perjalanan jauh 8 jam tapi xsedar pun 8 jam tu..rasa xpuas...


 

antara makanan yang aku order...entah apa-apakan..aku order sb salah satunya saje aku nak test speaking aku..ok ke tak, faham ke tak..hahaaa...orang kampung kan..mana la aku pandai speaking...main redah ajer...asal dia faham sudah la kan...

 
 aku malas nak tekan habis aku punya seat sb malu kat mat salleh sebelah aku..hahaha.



ok paling best skali bila transit kat abu dhabi...aku kena tunggu 5 jam sebelum next flight..yang best nya penumpang bisnes class boleh check in kat lounge bisnes class..diaorang akan bagi bilik untuk rest ..guling2 macam ni..pastu kalau lapar boleh free flow kat cafe..ko nak makan apa...makan lah..semua free...kalau rasa transit lama sgt, siap boleh mandi lagi...tapi aku tak mandi sb xbawak baju spend ..huhu...tapi aku amik spa...haaa kat lounge ni ada free spa uolss...sambil2 tunggu flight boleh la massage badan dan buat facial...semua free dan layanan of course bisnes class ..sangat puas hati

ok rasa cukup sampai disini , saje aku share sb ni pun kira pengalaman bagi aku..xde niat nak riak pun sb aku pun mujur mampu bayar..lepas jer bayar tiket ni...sb nak rasa kan...aku bukan org kaya. biasa2 shj..so benda2 mcm ni pengalaman sgt...


.




Wednesday, January 21, 2015

root canal treatment atau rawatan akar gigi

siapa pernah buat rct?atau rawatan akar gigi?huh...saya baru lepas treatment ..dah settle untuk gigi pertama, minggu depan start gigi kedua pula..huhu...banyak nak kena rawat..sape tak suruh jaga gigi kan??hhuhu.
ceritanya begini, sebelum aku buat rct ni memang aku sakit gg sangat sampai keluar air mata...sakit sangat..dan dan tu juga aku pergi klinik gigi berhampiran rumah..penyelsaianya doc tu nak cabut jer gigi aku ni tapi klu cabut nanti takde gg..huuu sayangnyaaa...so, aku tahan sakit dan pergi ke klinik pergigian mama.
Klinik gigi mama ni memang the best klinik kat kota bharu...doc mama cakap ada cara lain utk selamatkan gigi tu iaitu RCT..kecut perut dengar tapi kena buat jugak....

RCT ni kena 3 kali temujanji baru settle ...kali pertama memang agak menakutkan..tapi Alhamdulillah doc ni ok..sakit pun tak..memang puas hati la..


kali pertama temujanji, doktor akan periksa samada gigi kita tu mati atau tidak..kalau saraf dah mati..senang keje sb takkan ada rasa sakit..kes sy, gigi mati separuh ajer tapi sb doc pandai buat sy tak rasa sakit sangat..biasa-biasa aje...kali ke 2 treatment, doktor akan cuci akar gigi..korek2 bagi semua keluar dan tampal sementara.... dan yg last doc akan cuci lagi sekali letak ubat dan simen...dah settle...masa setengah jam ajer..

kos untuk satu akar rm95, kalau gigi ada 2 akar jadi rm190 caj untuk satu temujanji..
kesimpulanya, jaga lah gigi anda! huhu..kalau tak, habis duit macam saya....aku bukan xjaga tapi kes takut doktor gigi..tengok klinik gigi je pun dah seram sejuk...tapi Alhamdulillah dah jumpa klinik terbaik dan tiap2 bulan aku temujanji..haha..best doc mama...