Sunday, May 10, 2015

holiday jepun part 1

Minggu lepas alkisah sy berpeluang menjejak kan kaki ke negara suami belajar dulu..kiranya salah satu wishlist aku untuk tahun ni tercapai..Alhamdulillah...
kisahnya lepas banjir hari tu, suami tiba2 ajak..jom ke jepun, tiket murah ni..mak aii ajak mcm nak gi kb ajer kan..so aku check duit dulu..ok lepas tiket dan hotel so i pun on ajer...'boleh bang'...so hari yang sama suami book tiket...tiket hotel settle. tinggal nak simpan duit untuk perbelanjaan ajer..so dari tarikh tu aku berjimat cermat..no shoping online...hahaha..kan..ingat aku kaya??

aku naik air asia je, no bisnes class for this trip okey...kata back packer.. perjalanan 7 jam je pun ..air asia ok la utk perjalanan yg takde transit. aku bertolak malam 28hb jam 12 tgh malam ..sampai kat airport jam 7 pagi macam tu.


 sampai je airport, kami beli plug ..sb kat jepun memang xleh guna kita punya plug...harga satu plug dalam 1200 yen..

aku turun narita airport, hotel pulak kat ooimachi..so kena amik narita xpress untuk ke shinagawa.. bab2 ni darling aku yg uruskan sb dia kan pandai bahasa jepun lagi pun pengalaman 3 tahun menetap di jepun ..sampai shinagawa dalam 40 minit kot...

memandangkan awal lagi sampai, so kami tak check in lagi..kami tinggal lugage kat shinagawa..pastu terus berjalan untuk misi yang pertama.

ni kat tempat parking basikal..hehe basikal pun ada parking uolss...takleh nak main park ikut suka hati..best tgk basikal diaorang..siap ada tempat duduk baby depan belakang lagi...

lepas letak lugage, kami terus ke tempat jual beli emas..hahah..ni salah satu sebab aku pegi jepun . pergi jual beli emas sb kat sana emas mereka beli dengan harga yang tinggi. so tak rugi lah kalau kita jual kat sana...
kami cari kedai tapi tak jumpa last tanya gadis jepun ni..nasib baik suami fasih berbahasa jepun...


aku curi2 amik pic ni sebenarnya...memang dilarang amik gambar kat sini...sebelum datang sini, aku dah beli beberapa gm gold bar dan juga emas buruk...so aku jual kat sini kira dapat lah untung aku..hahha...datang bukan saje2 tau..tp ni bisnes suami aku, aku xcampur ...dan korang kena pandai cakap jepun sb urusan jual beli dlm bahasa diaorang....


lepas settle urusan suami, kitaorang pergi ke harujuku...iaitu tempat street shopim..tempat ni sgt la ramai orang tapi best...ada pelbagai barangan jual kat sini tapi bukan murah okey...paling2 bodoh pun 1900 yen satu barang..hahaha...


suruh suami amik gambar aku, tapi berbulu je aku tgk hasil...kalau tak bergetar mesti senget..sudahnya aku selfie aje la...kat harujuku ni korang akan jumpa pompuan2 cantik yang pakai pelik2 macam citer kartun tuh..suka pulak tengok..diaorang memang konfiden dan berani berpakaian....

onagiri atau nasi kepal...sedap beb , bila makan rasa teringat ajer..hahha...aku makan benda alah ni jer jika lapar sb benda ni banyak dijual kat family mart atau seven e...


sebelum balik hotel, aku makan tendon ni ..mula2 tak nak...tapi bila try fulamak sedap pulak nasi jepun nih...dengan udang tempura yang super sedap...teringat2 jugak ...
lepas settle makan aku balik hotel rehat dan tido sepuas-puasnya...sb atas flight dapat tido 3 jam jer..mata pun dah sembap2 dah...
ok tunggu part 2 dan 3 pula ya..
cuma satu je la..frust sgt sb musim sakura dah berlalu..aku tak sempat nak tengok sakura lebat macam dalam tv tu..huhuhu...silap time gituh..

Tuesday, May 5, 2015

Dugaan lagi..

nak capai sesuatu perkara memang susahkan?kena tempuh dugaan demi dugaan...lepas banjir hari tu banyak sangat ujian Allah bagi kat aku...satunya, banjir...ke dua, GST , ke 3 barang hilang dan ke empat kereta kena langgar..kadang kadang rasa down sangat tapi aku kena pikir..dugaan ni semua dari Nya so aku kena redha.

masa orang duk bising pasal GST aku senyap je sb aku kena lagi teruk, kena denda sb lewat daftar..huhu..nak nangis bila dapat surat denda..bkn apa. company kami kecik jer..wp sale lebih 500k tapi untungnya ciput ajer...jual barang dah xmacam dulu..jual mahal orang xbeli..jual murah kena cover gst pulak..huhu..pilihan apa yang aku ada ?? aku dah buat rayuan tapi ditolak..dugaan sungguh...



aku pikir balik..nak tak nak aku kena hadapi juga...so aku letak tepi hal gst dan bersedia utk naik court aje..semoga Allah permudahkan urusanku...

tak sampai sebulan, masalah lain pulak timbul..barang aku kena curi..nilai dalam 2k..hoho down kejap..tapi aku pikir balik..mesti ada yang tak kena ni...aku kena banyak muhasabah diri...so aku halalkan kpd si pencuri tu..biarlah dia menjawab dengan Allah esok-esok....

lepas barang kena curi, kereta aku pulak kena langgar...masalah pula, sb yg bawa kete tu adik aku...aku kena hadapinya lagi..serabutnya Allah shj yang tahu....hebat sungguh dugaan...tapi bila aku rasa aku tak kuat, aku baca cerita adik yatim piatu yang kehilangan kedua ibu bapa sekelip mata kat lebuhraya duke tu...Allah..hebat lagi ujian mereka...mengalir air mata tengok wajah adik tu..besarnya ujian Dia...aku?syukurnya sb ujian Allah bagi kat aku tak lah sebesar adik tu...huhu...sedih rasa....

bila down macam ni, rasa nak luahkan kpd seseorang...tapi siapa??huhu...selain dari Nya...suami aku tempat aku mengadu lepastu aku kena luah kat blog ni. tak kisah lah orang nak ketawakan aku ke tak...janji aku dah rasa lega sket...pastu esok2 aku akan tgk balik post post yang lepas...


Sunday, April 26, 2015

Dollyspinky skincare

korang pernah dengar tak dollyspinky?haa siapa selalu tgk estore eshop memang banyak la produk ni diaorg post ..kalau tak pernah dengar, meh nak cerita.

aku kan jual macam2..rasanya lebih 200 produk yg ada, skincare suplement semua ada...dan killer produk buat masa ni mcm bb blink, dnars, amyrea beauty...memang tak dinafikan semua produk tu laju aje ..letih bahagian topud stok. Dollys?haa dollys ialah salah satu produk baru masuk kedai..ada banyak testimoni dan aku rasa produk boleh pergi jauh...rata rata pengguna yang hantar testimoni semuanya menjadi uolsss....
lagi pun packaging ia sangat lah cute ..label colour pink...ohhhh..rasa nak kunyah2 pulak.


Kelebihan Dollys Pinky Skincare :
✔Menghilangkan parut, kulit kusam dan sel-sel kulit mati dengan berkesan
✔Menjadikan kulit 'glowing' dan "pinkish" secara natural.
✔Menghilangkan kulit kusam & tidak bermaya.
✔Anti-penuaan dan menjadikan wajah kelihatan muda.
✔Mempercepatkan pembentukan sel-sel baru pada kulit
✔Memperbaiki dan memperbaharui sel-sel kulit.
✔Mengecutkan dan menghilangkan masalah utama kaum wanita iaitu jerawat & jeragat.
✔Memudarkan dan menghilangkan parut jerawat.
✔Menghilangkan kesan lebam di bawah mata.
✔Mengecilkan pori-pori & liang roma terbuka.
✔Membuatkan kulit nampak sihat, segar dan berseri
✔Merawat kulit dan melindungi dari sinar UV
✔Melicin, mencerah & menganjalkan kulit tanpa pengelupasan


harga pun murah la sayang, rm59.90 ajer tahan selama 1 bulan... murah kan?? rugi siapa tak try sb produk ni bahan utama ia alpha arbutin iaitu berfungsi sebagai agen pencerahan kulit.
siapa berminat boleh la whatsupp saya 0145160411... 10 orang terawal saya akan bagi free gift....


Thursday, April 23, 2015

wishlist 2015

haaa dah mai dah mood berblog, tapi tak tau la ada ke tak pembaca eh...rasanya dalam tahun ni berapa kali jer aku update blog. bila baca blog orang lain, teringin nak update blog sendiri...gitew.
tahun 2015 adalah tahun sangat mencabar bagi aku..tahun aku melangkah selangkah ke hadapan dan tahun ni juga aku berundur setengah langkah...maksud aku, tahun ni ada pencapaian maju dan baik dari sebelum ni dan kadang2 ada ujian ujian yang buat aku down...huhu.

Alhamdulillah semua dugaan tu aku lalui dengan sebaiknya..rakan-rakan sekeliling banyak bagi kata-kata semangat..ok aku xnak cerita lagi tentang dugaan apa yg aku lalui...pencapaian apa yang aku dapat...cuma aku nak cerita pasal wishlist aku untuk tahun 2015. hidup mesti ada matlamat kan??


Bisnes,

ya bisnes..aku nak perkenalkan myshop2u ..biar orang tahu, bila dengar je myshop2u orang akan ooohhh myshop2u...target aku tahun ni nak ada 1000 agen ..nak luaskan lagi empayar bisnes aku...hehe..biarlah orang cakap aku ni taksub bisnes, janji aku dapat tolong orang dengan bisnes aku...niat aku dari dulu nak tolong orang2 susah dan ibu bapa...ada duit lebih, lebihlah untuk mereka.


kesayangan myshop2u....nanti aku story mori berkenaan opening kedai baru...


Holiday,

tahun lepas tahun paling bersejarah dalam hidup sb berpeluang menjejakan kaki ke paris, france dan ireland. huhu tak terlintas kot nak pegi sana...paling best bila aku travel dengan bisnes class...(dah update pasal ni).
Dan di sebabkan rasa seronok travel oversea, tahun ni aku nak ke oversea lagi. salah satu negara yang dalam wishlist ialah Jepun dan Instanbul. harap tercapai wishlist aku nanti. tak mustahil kan?






Rumah,

rumah aku tahun lepas kena banjir..so banyak perabot dan cat yang rosak. target aku tahun ni nak deko balik rumah aku ikut konsep yang aku suka..aku nak beli semula perabot untuk gantikan yang baru..mungkin wishlist ni makan masa sikit sb rumah aku dah xmacam dulu...huhu...kena menoreh dan terus menoreh supaya tercapai wishlist yang ni.


keadaan rumah aku lepas banjir hari tu...perabot rosak..karpet rosak..dinding rosak...huhu tapi aku kena redha sb tu ketentuan Allah...mungkin ada perkara yang lebih baik untuk aku nanti . dan aku cukup bersyukur masih punya rumah lagi.

Umrah,

Ya bila sy update percutian, terus ada mulut mulut yang berkata 'baik pegi umrah ' huhu...itulah manusia. siapa tak nak pergi umrah kan?umrah ialah salah satu wishlist sy juga, InsyaAllah ada rezeki yang lebih sampai lah sy ke sana nanti...sekarang pun tengah belajar...huhu banyak sgt benda yang masih kena belajar..dari segai aurat, sembahyang, mengaji...huhu..malunya sy...


rasanya tu je kot wishlist untuk tahun 2015...insyaAllah mudah-mudahan tercapai...

Monday, March 23, 2015

percutian ke paris

salam, ada orang baca ke blog aku nih?haha..ok ada ke takde aku tetap nak update. biarlah ia sudah lama berlalu..sb aku belum update lagi kan..kata nak buat travel blog gitu...
aku pergi europe seminggu je, dan sempat pergi 2 negara jer..sedihkan? nak buat macam mana masa xmengizinkan...aku pergi paris lepas settle adik aku konvo. tapi kami tak pergi bersama2 tau..kitaorang berpecah sb naik flight lain lain kan...nak kejar tiket murah punya pasal. aku naik ryan air ajo...tambang pergi balik dapat dalam rm600 ringgit ajer...so kitaorang berpecah dan janji jumpa kat hotel aje.

 dari airport, kiteorang kena amik bas untuk ke bandar. nasib baik kami dah siap2 bayar online untuk tiket bas so tak de la beratur panjang...
cuaca kat sini memang sejuk sgt, rasanya dalam 12C kot..sb aku sampai gigil-gigil...aku bajet panas sb time summer kan..tapi summer pun sejukkk...huhu


so kitaorang naik bas, dan berhenti di stesen ketepi yg macam kat KL sentral...sampai sana, nak nangis sb orang ramai dan tak tahu nak amik train yg mana..sb semua dalam bahasa perancis...dgn aku yg tak larat bawa perut, rasa stress sangat....nasib suami jenis cepat belajar...dia study peta train dulu..lepas stgh jam baru faham dan kitaorang ke destinasi iaitu hotel.

Alhamdulillah sampai hote kat brochant l , tapi aku xsnap pic sb malas ...entah..aku rasa mcm xde rasa nak snap pic..hahaha..mungkin sb aku peknan kot.
tapi hotel kami duduk tu tak mahal lah, hanya 80 euro satu malam...lepas check in bagai...baru lah kami keluar...

tempat first aku tuju ialah galeries la fayyete...tapi alahai kitaorag sesat...sb berenti kat stesen yg jauh dari tempat ni...

ramai yang beratur nak masuk LV..nasib aku xminat handbeg..tidak alahai melayang...

ko tengok la harganya..pengsan ok...88k euro...dalam brapa ratus ribu?? kira la sendiri....

hari ke 2 aku pusing-pusing bandar...aku naik hop on n hop off bus...kiranya bus ni akn berenti kat tempat2 bersejarah dan tarikan  mcm eifell tower...ticket untuk bas ni ialah rm600 seorang... huhu mahal kan??




.aku sgt teruja bila sampai eifel tower nih ..hahaha...biasala org kampung datang paris...rasa macam bermimpi kot....
museum de luvre paris..tempat gambar monalisa ....aku datang sini waktu malam...hahhha sb ingat kubah 3 segi tu nyala lampu..tapi nan hado....
xamik gambar pun sb aku malas dah nak bergambar.




hari ke 2 aku kat paris aku jalan2 pusing2 ajer...naik bus biasa...aku round seluruh bandar..tgk live diaorang..mlm aku kena balik sb nak ke dublin ireland pula...sb dari sana aku berlepas ke KL...dan kat dublin, baru merasa duk hotel mewah 4 bintang...rasa xnak balik malaysia...huhu



rasa xpuas ke paris sb 3 hari je kat sini....huhu..tengok suami aku tgh study peta..hehe...
ops lupa nak cite pasal makan...kat paris makanan arab banyak tapi kalo hari2 makan nasi arab ..huhu naik mual tekak..tapi nak taknak aku kena makan sb aku peknan...tak makan kan lapar...
harga pun boleh tahan....tapi pandai2 la cari yang lebih murah...
gambar2 menarik banyak dalam iphone suami...aku malas nak transfer ..huhu. nantilah ada masa kita combined...ni pun aku terpaksa buat post blog sb suami dah paksa2 update...mengada2 tau....sb nanti  ada rezeki kami nak travel lagi tahun ni...hehe.doakan je la.