Tuesday, April 15, 2014

mood malas

tajuk pun dah malas so aku memang pemalas la sejak 2 menjak nih..dapur berasap hujung minggu ajer..hari bekerja suami yg belikan makanan..hehe..keje aku hanya baring depan tv ajer...mengandung kali ni lain sikit rasa...rasa letih sangat..kadang -kadang rasa malas nak pergi kerja...huhu  

breakfast abang long pun aku malas buat...kadang2 makan roti dengan air milo ajer..huhu kesian anak ku..
kalau hujung minggu aku masak breakfast untuk suami, tapi now beli bungkus ajer...senang..tahap malas aku kadang2 melampau sgt...nak pegang penyapu pun malas..nasib ada pembantu rumah ajer...kalau tidak, macam tongkang pecah dah rumah aku..

tengok..kalau malam macam ni..rumah bersepah..anak-anak aku tak nak naik tingkat atas..huhu..tingkat atas tu kira aku dah deko cantik2 bagi diaorang ada feel nak tgk tv dan main2 kat atas tapi diaorang tak nak naik..kalau naik pun, nak naik bersama mama ngn papa dia..huhu...so ruang tamu yg kecik ni la jadi tempat diaorang main dan tgk tv...



ni rasanya menu minggu lepas..suami mengidam nak makan ayam kampung..huhu..tp bukan aku masak ya..dia sendiri yang masak..hehe..sendiri mengidam, sendiri yang masak...kan aku dah cakap aku malas....

kat tempat ni la aku membeli tiap2 petang..tgk mood jugak, kalau rasa nak makan nasi kedai..aku keluar makan jer..tp memandangkan nak keluar pun malas...so sebelum sampai umah, beli siap-siap nasi...tugas aku buat air jer ..senang kan...hehe

orang cakap, kalau masa mengandung kita malas, mungkin baby boy kot..betul ker??erm..aku xkisah dah dapat boy atau gurl sb semua dah ada kan..cuma harapnya sihat dan cukup sifat shj...
lagi pun ini dah yang ke 4...

ok la, rasa malas nak taip dah..muahahaha...

Tuesday, March 18, 2014

breakfast untuk abe long

sejak abe long sekolah, mmg mama akan bangun pagi -pagi lagi..sebelum ni jam 6.30 baru nak bangun smbahyang subuh, tapi now sebelum subuh dah bangun...entah lah, mata ni automatik terjaga..pastu tak mengantuk pulak..puas peram nak tido balik..tapi tak boleh... mungkin sb dah biasa..jam 6.30 masa utk kejut abe long, buat susu dan kadang2 kena monitor dia mandi...kalau tidak, harus setangah jam duk termenung dalam toilet...

biasanya abang long akan breakfast sblm pergi school..breakfast light2 gitu..asalkan makan ..dan mama kena lah masuk dapur..tp mama buat yg simple2 ajer..hehe. abang long taste dia lain sikit...dia suka breakfast ala mat salleh gitu...kalau boleh dia nak mama dia buatkan spagetii..chicken chop..huhu mana sempat anak oii...
alasan gitu..padahal mama malas nak berpeluh kat dapur pagi2...hehe.

ok jom tgk 2,3 menu abe long...simple2 ajer...


kebab..kat dalam tu isi ayam, mama masak dgn bwg,tomato, sos cili, bbq . dan sedikit sos tiram..

roti mama celupkan ngn telur ajer..then letak la jem kat dalam tu...air milo skali. ni resepi orang bangun lewat ..

ini namanya lempeng...tp letak susu segar dan olive oil...hehe..letak pisang , pelbagaikan rasa...

time rajin, mama gorengkan mee utk abang long...tp letak ayam dan hotdog ajer...simple gitu tapi abang long kata sedap..hehe..bodekmama la teww...


haha..resepi yg banyak kali ulang2..tapi kali ni mama buat sandwich with meatloaf pastu letak keju , mayonis banyak2 dan sos sikit...wahh mama pun suka makan ni..sedap sgt..meatloaf tu grill dgn olive oil...rasa lain sket..


ni je yg mama amik pic.nanti la kalau rajin esok2 mama snap lagi...tapi biasanya breakfast yg simple..ommelete , scrambble egg, sosej, dan roti gitu ajer...kalau nasi, dia xmakan pulak...huhu.

wp sedikit kelam kabut pagi2 tapi mama hepi sgt bila tgk abang long makan...kek na lain pula, dia pergi school tapi xnak breakfast...dan dia hanya perut nasi ajer..kek na memang perempuan melayu habis...tak makan benda pelik2..yg dimakan nya nasi ajer....

korang buat apa yer utk breakfast?jom lah share resepi...mama dah pening dah...resepi ulang tayang gitu.


pic abe long kat scholl masa orientasi hari tu...



Sunday, March 16, 2014

update.

salam semua :-) hehe ada ke pembaca . lama sudah xupdate blog. entah..mungkin zaman berblog sudah habis kot tp kesian pulak blog bersarang..kena sapu jugak semak-semak yang ada. Minggu ni dah masuk minggu ke ke 15 preggy..alahan pun dah habis cuma rasa penat sangat, mungkin sb umur dah tua kot. lagi pun ni anak yg ke 4 dah..huhu..kalau ikut perancangan tu nak 5 jer, tp kita hanya merancangkan...

dan hari ni rasanya dah masuk hari ke 9 pencarian MH370..huh memang misteri betul..mula2 dpt berita ni pagi sabtu..berderau bulu roma dengar..tapi tu la kan, kita tak tahu apa kesudahanya..yang penting berdoa dan terus berdoa agar dipermudahkan...macam mana pun keadaan mereka, harap dapat jumpa..


ok sebelum cerita hal lain, meh kita nak cerita hal bisnes dulu..Alhamdulillah lavinda dah diperbaharui drp segi packaging. .dah ada loose pack dan juga eklusif set..iaitu bezanya exclusive ada toner dan set biasa takde...permintaan utk lavinda sentiasa ada jer..alhamdulillah..
jualan online yg lain pun berjalan spti biasa, banyak barang2 telah di topud, daripada produk kesihatan kecantikan hinggalah makanan..biskut semua ada..hehe.
tapi sejak preggy, mood nak update fb bisnes lari sket..rasa muak , malas semua ada.nak menjenguk ke kedai pun malas..kalau dulu, sy paling suka singgah kedai sendiri waktu petang sb nak collect duit sale harian..so bila dapat duit sale, rasa hilang stress berkerja satu hari...jadi terapi pulak..tp now lain pulak..mungkin sb hari2v mengadap barang kosmetik kot...
tapiii...sebagai penyelesaian, sy try bidang lain pula..iaitu keperluan harian spti cadar, biskut, baju, purse...dan Alhamdulillah..permulaan yg baik..doakan saya ...



my family..huhu dah berlima..coming soon berenam..rasa ramai la pulak..
walaupun setiap hari memang riuh rendah rumah, suara mama dah macam suara gorila tapi kitaorang tetap hepi dan bahagia...kalau xpikirkan alahan yang teruk masa peknan, harus setahun sorang..hehe.

abang long, kek na dan adik...3 orang ni memang xboleh takde sorang, mesti menanya..tapi kalau tiga2 ada...riuh rendah..yg tu menangis, yang ni menangis..asyik gaduh ajer..huhu...


Monday, February 17, 2014

resepi nasi ayam paling sedap

amboi tajuk tak nak kalah ok..nak yang paling sedap ajer. tp mmg nama resepi ni nasi ayam paling sedap.ceritanya begini, sy duk mengoogle resepi nasi ayam..dan dalam banyak2 nasi ayam, resepi ni la yg dikatakan palin sedap..nasi ayam nani rostam..kalau tak percaya, cer google...

bila alahan dah beransur, tekak dah kembali nak makan itu ini..muka pun dah boolaat sgt..huhu...tak tau la lepas bersalin dapat kurus ke tak ni..huhu...anak makin bertambah, berat pun bertambah..

ok jom kita buat nasi ayam.
Bahan untuk ayam - bawang merah, halia dan bawang putih. kisar kesemua bahan dan perap ayam selama 1/2 jam yer . Ayam seeloknya jgn dipotong, guna sekor gitu..nanti bila goreng, ayam masak cantik ajer..tapi sy punya dah dipotong sb suami tersilap dengar..sy pesan jgn potong, dia ingat potong dulu...huhu...

dah perap 1/2 jam boleh la rebus ayam setengah masak dalam air mendidih. air tu nanti akan digunakan untuk masak nasi, masak sup dan sambal..so pandai2 la sukat nak banyak mana ya..


selesai rebus, angkat dan toskan..lepas tu perap dengan kicap masin, kicap manis, minyak bijan, madu dan juga sos tiram..perap la lebih kurang 45 minit....

sementara tunggu perapan ayam untuk digoreng, masak la nasi dulu ya...ok caranya nya kisar bawang merah, halia kemidian tumis dalam kuali..masukkan daun salam dan juga daun pandan serta bunga cengkih, kayu manis dan buah pelaga. dah masak baru masukkan bahan ditumis kedalam periuk sekali ngn nasi. 


masukkan air lebihan rebusan ayam tadi dan bahan yang ditumis tadi dan juga 1/2 cawan susu segar...dan sedikit garam .ok siap bahagian nasi. now sambal pula....


bahan-bahan utk sambal: lada siam , cili api (pilihan) bawang putih dan sedikit halia. garam, gula dan cuka. kisar sekali pastu tumis juga yer...sy tambah sedikit sos tomato dan juga sedikit air rebusan ayam tadi..biarkan mengelegak dan angkat..sambal ni lain dari lain rasanya..sedapp sangat...mungkin sb dimasak kot...

ok dah siap nasi, ayam dan juga sambal. sekarang sup pula..rasanya sup la paling senang...ambil lebihan air rebusan ayam tadi, panaskan hingga mendidih kemudian masukkan sedikit serbuk ayam . kemudian tabur bawang goreng, daun sup dan kubis jeruk...sup simple tapi sedap juga. tak payah nak masak2 sup letak bunjut bagai.

air kicap pula..ambil jer lebihan perapan ayam tadi...rasa masin manisnya...


boleh la start menghias..letak salad, timun dan juga tomato...huhu 


dan hasilnya..

ops gambar nasi takde....huhuhu lupa nak snap....

bila suami makan, xhabis2 puji tau..cakapnya sedap..haa tak sia sia la sy google resepi ni kan..next time nak buat lagi.. 

Wednesday, January 29, 2014

cuci mata

sejak dua menjak ni aku alahan betul dgn dapur, malas nak kemas..dan pantang bau masak ..memang setiap kali preggy mmg mcm ni..alahan dgn bau..rasa nak marah jer org yang menggoreng ikan..menumis..sb bila bau, duduk tak sampai stgh jam harus ke jamban utk buang segala isi perut. huhu..sungguh menguji kesabaran.

tapi biasanya bila dah cukup 12 minggu, mood memasak akan kembali spti biasa..cuma letih dan tak dapat tido je la..sebab tu bila pikir pregnant ni, rasa nak nangis sb tak nak lalui fasa alahan dan trimester ke 3 tapi apa pun kena juga bersyukur sb diberikan rezeki oleh Allah lagi...susah mana pun, kena hadapi juga.
oleh sebab tak dapat masak, jom kita tgk masakan orang..hehe..masakan suami...time dia rajin, mmg bnyak bnda la dia nak masak...

nasi goreng suami..hehe..aku mmg xpandai buat nasi goreng..kalau nak buat nasi goreng ikan masin last last jadi nasi goreng cina..cam ner tu...?tp laling aku ni pandai...sedap jer rasa dia..

pulut mangga atau pulut pauh..ini suami jugak yg buat..dari kukus pulut hinggalah kuah semua dia yg buat...



ni dah tayang sebelum ni..tapi ulang tayang..gulai ayam dan sambal belacan tu suami yg buat juga..hehe..sedap gulai dia..kihkih puji suami sendiri..

sbnrnya bnyak lagi menu yg dia masak, siap setiap kali masak suh aku amik gambar..hehe..roti jala pun ada. tapi semua dalam iphone..malas pulak nak sambung2 amik pic.

teringin sangat nak masuk dapur tapi keadaan masih tak mengizinkan..banyak menu dalam senarai wishlist ni..hehe.