Wednesday, January 21, 2015

root canal treatment atau rawatan akar gigi

siapa pernah buat rct?atau rawatan akar gigi?huh...saya baru lepas treatment ..dah settle untuk gigi pertama, minggu depan start gigi kedua pula..huhu...banyak nak kena rawat..sape tak suruh jaga gigi kan??hhuhu.
ceritanya begini, sebelum aku buat rct ni memang aku sakit gg sangat sampai keluar air mata...sakit sangat..dan dan tu juga aku pergi klinik gigi berhampiran rumah..penyelsaianya doc tu nak cabut jer gigi aku ni tapi klu cabut nanti takde gg..huuu sayangnyaaa...so, aku tahan sakit dan pergi ke klinik pergigian mama.
Klinik gigi mama ni memang the best klinik kat kota bharu...doc mama cakap ada cara lain utk selamatkan gigi tu iaitu RCT..kecut perut dengar tapi kena buat jugak....

RCT ni kena 3 kali temujanji baru settle ...kali pertama memang agak menakutkan..tapi Alhamdulillah doc ni ok..sakit pun tak..memang puas hati la..


kali pertama temujanji, doktor akan periksa samada gigi kita tu mati atau tidak..kalau saraf dah mati..senang keje sb takkan ada rasa sakit..kes sy, gigi mati separuh ajer tapi sb doc pandai buat sy tak rasa sakit sangat..biasa-biasa aje...kali ke 2 treatment, doktor akan cuci akar gigi..korek2 bagi semua keluar dan tampal sementara.... dan yg last doc akan cuci lagi sekali letak ubat dan simen...dah settle...masa setengah jam ajer..

kos untuk satu akar rm95, kalau gigi ada 2 akar jadi rm190 caj untuk satu temujanji..
kesimpulanya, jaga lah gigi anda! huhu..kalau tak, habis duit macam saya....aku bukan xjaga tapi kes takut doktor gigi..tengok klinik gigi je pun dah seram sejuk...tapi Alhamdulillah dah jumpa klinik terbaik dan tiap2 bulan aku temujanji..haha..best doc mama...

Tuesday, January 20, 2015

lama tak berblog

sebelum tu, Assalamualaikum.

lama sungguh tak update. rasanya last update bulan puasa hari tu...huhu. banyak sangat keje rumah, keje ofis, keje bisnes sampai tak sempat nak update blog. lagi pun skrg dah bnyak cabang lain boleh share mcm instagram, facebook dan lain-lain...kwn2 blog yg dulu ada jugak yang follow..hehe

tahun 2014 banyak meninggalkan sejarah suka duka...dapat pegi obersea...dapat baby..dapat itu..dapat ini...pastu penutup tahun banjirrrr....Allah...xdapat nak cerita..sgt tragis dan banyak meninggalkan pengajaran dan pengalaman yang sgt bernilai...hukhuk. sedih.....

sebelum bercerita panjang, jom tgk pic dulu. pastu kita story mory lah yer...





insyaAllah sy akan ceritakan pengalaman banjir saya....memang banjir org nampak biasa saja tp bg saya ia sgt memberi impak yg besar pada sy...sgt terkesan dihati....banyak sangat pengajaran yang rasa takde dapat kat mana-mana...masa tu je yg dpt rasa..Allah...syukur umur masih panjang.


Thursday, July 10, 2014

cerita puasa

cerita pasal percutian hari tu kita stop dulu..lain kali sambung sb aku malas nak masukkan pic dalam pc..kita citer pasal puasa dulu. macam mana korang puasa tahun ni?aku thn ni kebetulan tgh sarat mengandung..memang letih jugak la..dan bila letih , aku malas nak masak..hehe..semuanya beli kat param ajer...hari ni param tu..esok param lain pulak...dah mcm cerita jalan2 cari makan pulak...


tapi aku idok la macam ni..setiap hari kami limit pembelian..tak kan lebih rm20..pandai-pandai la kitaorang bajet..biasa beli satu kuah, satu lauk, satu sambal atau kerabu dan juga satu jenis kuih shj..hehe..jimat kan?
untuk sahur, aku masak simple2..buat sayur air ker ngn goreng goreng ajer...

aku puasa jenis yang tak lapar tapi haus sangat..tahap haus tu ya Allah memang dugaan sungguh...boleh dikatakan bunyik azan jer terus aku togok air..habis 2 gelas, stop...makan pun dah jadi sikit..
mungkin sb aku peknan kot pastu ada diabetis pulak time peknan..jadi hausnya memang lain macam sikit...

ok puasa baru seminggu tapi aku dah siap shopping utk deko rumah..hehe semangat betul padahal aku beraya kat kampung tahun ni..klu bahagian deko takde pulak aku berjimat..main beli ajer..
kat klantan takde kedai brg hiasan sgt ..SSF la tempat aku membeli..harga pun memang mahal la kan...


salah satu brg yg aku beli..cantik tak?motif apa pun aku tak tau...nampak cantik terus amik..pastu pening tak tahu nak letak kat mana..rumah aku bukanya luas pun..last2 kat ruang tamu..hehe..nanti tetamu datang akan rasa tenang sket bila dengar pancuran air...gitu kekdahnya...

haa gambar tuan blog haruslah diperbesarkan drp gambar2 lain..hehe..ni muka ibu mengandung 32 minggu tau..ibu ni dah tak larat nak masuk dapur..segala kerja dapur aku serah kat suami..sian suami...hehe

ok nanti kita update pasal projek raya kiter...ada beberapa projek uolss..doakan sy rajin la..hehe.

Monday, June 30, 2014

jalan-jalan Galway, Ireland part 1

baru berkesempatan nak update pasal percutian sy ke europe..hehe..percutian la sangat kan...sebenarnya percutian pun ada agenda juga. .tak pernah termimpi kot nak menjejakkan kaki ke negeri omputih..biasa tgk org jer..tp mungkin kali ni rezeki saya...wp sarat mengandung 30 minggu tapi badan masih gagah perkasa nak berjalan..excited la katakan..

cer tengok wishlist sy kat side bar...salah satunya nak gi oversea..wp sblm ni dah ke vietnam tapi rasa macam bukan oversea sangat...kat ireland baru oversea gituuu...dan Alhamdulillah wishlist sy hampir tercapai keseluruhanya....Alhamdulillah...

ok aku bertolak dari klia jam 3.30 pagi ..transit dekat abu dhabi 3 jam pastu sambung fly ke dublin lagi 7 jam..huhu total perjalanan makan masa 20 jam jugak..jauh betul..dan sampai kat dublin jam 12 tghari waktu dublin..

baru sampai kat airport dublin dan tengah tunggu van untuk ketempat sewa kereta..masa sampai kat sini jer, aku rasa macam bermimpi...xpernah kot terlintas nak ke sini..huhu..rupanya memang realiti la..

untuk memudahkan kami berjalan2 di galway nanti, kami buat keputusan utk sewa kereta ajer..servis yang ditawarkan sgt la bagus..untuk 3 hari bayaranya lebih kurang rm1250 ...hubby yg drive..
perjalanan ke galway mengambil masa 3 jam..huhu lagi skali rasa lambatnya nak sampai...aku tido je la kat dalam kete..al maklumlah kalau kat malaysia waktu dah malam...

rumah yang kat dalam pic kat atas tu la rumah yang kami tinggal selama 3 hari kat sana...
sampai je rumah, terus mandi dan keluar jalan-jalan di sekitar bandar galway sambil makan-makan...



 kat sini jangan haraplah nak order nasi, mana ada nasi....makan lah apa yang ada..tapi sedap la pizza dia..huh teringat kat pizza..






lepas makan, kami terus jejalan sekitar bandar ..taman..memang teruja sangat..kawasan kat sana memang tenang sangat..rasa lupa masalah dunia seketika..rasa nak menetap kat sana ajer...
suasana yang sangat damai dengan angin sepoi2 bahasa..sejuk jer...

lepas meronda balik rumah dan qadar tidur...tapi alahai aku jetlag. orang lain terbukam tido tapi aku takleh nak tido...entah pukul brape baru boleh lelapkan mata...
ok hari ke dua nanti next entry ok....tunggu..hehe.. dan aku akan review berkenaan bajet yang perlu ada jika nak melancong ke oversea..

Tuesday, May 20, 2014

jom masak

lepas upload kat ig dan blog berkenaan deko rumah  hari tu, ramai yang tanya dah siap ke belum..ramai tak sabar nak tengok hasilnya..tak siap lagi sebenranya..mungkin dalam seminggu lagi...tapi betul, aku sendiri pun tak sabar la nak tengok..bukan apa, aku takut menyesal jer nanti...huhu..rumah aku dah caca merba..sebelah sana wall paper, sebelah sini wainscotting...huhu..harap hasilnya boleh buat aku senyum dah la...
kalau nak ubah balik, mmg susah..sb semua tu dah lekat dan paku kat dinding....kiranya, klu aku buang nanti dinding aku jadi lubang-lubang ....so, nak tak nak kena teruskan juga....

ok dah cakap pasal deko, nanti dah siap aku review la...mybe dekat nak raya kot sebab nak tambah sikit-sikit hiasan lain..jom kita borak hal makan-makan pulak...
aku kalau hari keje jarang sangat masuk dapur masak..aku akan masak jika dapur aku kemas..hoho..kalau sepah aku takde mood..tp aku jugak yg sepahkan sebenarnya..klu datang mood malas, pembantu la yg tolong kemaskan...hehe.
jom lah tengok apa aku masak minggu lepas. makanan simple jer...


sup tulang..ni resepi dari ma..tapi kena rebus ya ampun lama sgt sampai hitam-hitam dah kuah aku punya...

makan pulak dengan kerabu mangga ikan ni..aduh ...bertambah-tambah nasik..



aku buat nasi ayam jika ada request dari hubby jer, dia xsuka makan nasi ayam yang dibeli kat kedai..katanya rasa tak sama dengan masak sendiri..so aku buat lah..makan pun bertambah...senyum sampai telinga la tukang masaknya..

nasi ayam yang aku buat ni aku amik resepi dari blog nani rostam, memang sedap sangat..sambal dia masak...ayam pulak kena perap setengah jam baru rebus...kira rasa la sampai ke tulang...nasi pun sedap..letak susu segar , dan daun pandan...kalau tgh mengelegak tuh...meruntun jiwa betul...

nasi hujan panas..kalau datang mood rajin, nasi ribut taufan pun aku buat..hehe

nasi goreng daging, ceritanya aku tgh tgk ig..tetibe terliur dgn nasi goreng daging yg diupload oleh ig lovers..so dan dan tu jugak aku rasa nak makan...terus masuk dapur dan buat la...
suami cakap boleh la...sedap la kot sb aku sendiri pun makan 3 pinggan..haha..kenyang baby dalam perut..


yang ni pun aku buat tau..nasi himpit dengan kuah kacang daging...memang puas hati la makan..
bukan nak puji masakan sendiri, tp bila aku sendiri yang makan bertambah..puas rasa..yang ni pun dan dan nak makan , terus arah suami beli ketupat segera nona tu...
malam tu jugak aku buat..alahai bukan susah pun kan.... hujung minggu ni rasa nak buat lagi tapi kali ni nak letak ayam la pulak..hehe...

aku kalau rajin memang suka masak, tp kalau malas adoi tiap-tiap hari makan kat kedai ajer..boring pulak rasa kan...