Tuesday, June 9, 2015

kedai makan best di terengganu : Warong Poknong

sape pernah pegi terengganu angkat tangan?hehe..aku yang duk berjiran dengan terengganu pun jarang tau jejak kaki ke terengganu...kalau tak sebab nak ke kuantan atau nak ke rumah abang kat sana takdenya aku pegi.

minggu lepas anak anak dah bising, nak pergi hotel..dah lama benar xbawa anak anak jejalan. asyik sibuk dengan bisnes aje kan...lagi pun aku ngn suami dah cuti cuti ke jepun hari tu..so anak anak jer tak merasa cuti. ..apalagi cuti sekolah aku bawak diaorang jalan-jalan terengganu. tapi aku bkn nak cite pasar jalan-jalan, aku nak cerita pasar satu warong best ni...warong pok nong iaitu dekat batu rakit ..kedai makan seafood celup tepung..mula2 suami aku cakap kedai ni ramai orang..sampai kena beratur lama..belum buka dah ramai orang..aku mcm eh yeke?

tapi betul weh, aku sampai jam 2.30, kedai buka 3.30 ramai giler yang tunggu dan siap beratur dah pun...wp aku pun terpaksa beratur tapi hati kental nak beratur jugak...wp dah tahu sejam aku akan berdiri kat situ..teruja nak try ..sedap sangat ker?apa yg best sgt?




lepas hampir 40 minit aku dapat order...warong ni kita kena layan diri tau...kena amik sendiri apa yang kita nak , tapi ada 3 jer lauk..iaitu sotong celup tepung, ikan celup tepung dan udang celup tepung....aku amik sotong 4 ekor ..gila gedabak besar sotong weh..2 ekor dah penuh pinggan...pastu aku amik udang 1 pinggan...6 ekor rm11...besar jugak udang...


 haaa tu dia..besar kan? nanti kita potong2 sotong ni ..makan cicah colek dia...fulamakkk..memang sedap...biasa sotong keras kan??tapi yang ni lembut giler..lembut, lemak dan sedap ...kuping2 dia tu alahai ranggup...udang pun sama...lemak manis weh...aku teruja..mcm alahai ruginya aku amik sikit tadi...

aku sebenarnya takut mahal..tak berani nak amik banyak2..aku bajet sotong tu rm25 sekor...tapi xlah...harga kebabom murah...gila 4 ekor baru rm 34 ringgit..murahkan??



memang puas hati makan..korang patut try..aku makan 6 beranak harga baru rm60..tu pun dah masuk air la..ketupat sotong la...huhu murah....sgt rekomen...

nak serach senang je, cari kat google map warong pok nong atau gprs..sure jumpa...
dalam kete aku asyik pikir jer..berapa la income pok nong tu sebulan ?sb org ramai sgt...pastu duk pikir apa la rahsia bisnes dia...hahhahaa. ..tapi aku tahu dah rahsia dia...rahsia murah dan sedap! semua mampu makan uolsss....



Wednesday, May 27, 2015

percutian ke jepun part 2

hari ke 2  kami pergi ke pergunungan fujiyama. untuk kesana memang amik masa 2 jam lebih jugak, tp everything smooth sebab suami dah print sesiap tiket bas dan study nak  pegi macam mana. aku ikut bontot dio je la...komunikasi pun senang sb suami pandai cakap jepun..so takde masalah.


naik bas jepun nih tak sama tau bas kat malaysia..haha macam naik kapal terbang ..siap ada arahan itu ini lagi..


sebelum ke stesen oomachi, kami sempat snap pic dulu kat sini.
aku bertolak jam 8 pagi...kalau dekat jepun jam 6 pagi dah cerah tau...tapi aktiviti bermula jam 7 pagi la kat sini. semua orang jalan laju laju untuk ke tempat keje. tapi kat jepun takde istilah berebut rebut.semuanya tenang ajer..

sepanjang dalam bas, aku tido ajer..haha so xdapat la nak tgk pemandangan sangat..bangun dah dekat nak sampai dah..dapat lah tengok tasik, gunung fuji dan perkampungan orang jepun dari jauh.


kami sampai lebih dalam pukul 11 lebih kat fujiyama, cuaca kat sini memang sejuk berbanding tokyo. dari fujiyama, kami naik bas pula untuk ke shibazakura. dalam 15 minit je perjalanan. tiket bas dan tiket masuk shibazakura dah beli siap2 masa kat malaysia lagi..so senang la keje...



sampai je sini, teruja nak amik gambar..subhanallah sangat cantik ciptaan Allah...taman bunga berlatarkan gunung fuji...sebelum ni aku tengok dalam tv je, tak sangka dapat sampai kat sini....
ramai sangat pelancong datang kat sini..kalau ikutkan list japan, tempat ni jatuh no 2 tarikan pelancong...yang pertama kat tempat ada wisteria...tapi kami xsempat kesana.





hehe..semua pic ni amik sendiri tau...susahnya nak dapatkan angle cantik berlatarkan gunung fuji  kat belakang tuh, sb puncak fuji tu keluar cantik setengah jam jer sb berkabus... utk pengetahuan, kat puncak gunung tu salji tau..ia tak pernah cair wp musim panas...


 nampak tak gunung belakang tuh? cantik kan? subhanallah...tengah2 lautan bunga ada tasik..nama tasik kawaguchiko...



di bawah sakura yang tinggal sket2 jer lagi...frust betul aku...musim sakura kat tokyo dah berlalu..kat shibazakura ni adalah sepohon dua. hehe sempat jugak la amik pic . hehe


sempat jugak lah shoot dollys kat sini, pakai iphone jer nih.

.

Sunday, May 10, 2015

holiday jepun part 1

Minggu lepas alkisah sy berpeluang menjejak kan kaki ke negara suami belajar dulu..kiranya salah satu wishlist aku untuk tahun ni tercapai..Alhamdulillah...
kisahnya lepas banjir hari tu, suami tiba2 ajak..jom ke jepun, tiket murah ni..mak aii ajak mcm nak gi kb ajer kan..so aku check duit dulu..ok lepas tiket dan hotel so i pun on ajer...'boleh bang'...so hari yang sama suami book tiket...tiket hotel settle. tinggal nak simpan duit untuk perbelanjaan ajer..so dari tarikh tu aku berjimat cermat..no shoping online...hahaha..kan..ingat aku kaya??

aku naik air asia je, no bisnes class for this trip okey...kata back packer.. perjalanan 7 jam je pun ..air asia ok la utk perjalanan yg takde transit. aku bertolak malam 28hb jam 12 tgh malam ..sampai kat airport jam 7 pagi macam tu.


 sampai je airport, kami beli plug ..sb kat jepun memang xleh guna kita punya plug...harga satu plug dalam 1200 yen..

aku turun narita airport, hotel pulak kat ooimachi..so kena amik narita xpress untuk ke shinagawa.. bab2 ni darling aku yg uruskan sb dia kan pandai bahasa jepun lagi pun pengalaman 3 tahun menetap di jepun ..sampai shinagawa dalam 40 minit kot...

memandangkan awal lagi sampai, so kami tak check in lagi..kami tinggal lugage kat shinagawa..pastu terus berjalan untuk misi yang pertama.

ni kat tempat parking basikal..hehe basikal pun ada parking uolss...takleh nak main park ikut suka hati..best tgk basikal diaorang..siap ada tempat duduk baby depan belakang lagi...

lepas letak lugage, kami terus ke tempat jual beli emas..hahah..ni salah satu sebab aku pegi jepun . pergi jual beli emas sb kat sana emas mereka beli dengan harga yang tinggi. so tak rugi lah kalau kita jual kat sana...
kami cari kedai tapi tak jumpa last tanya gadis jepun ni..nasib baik suami fasih berbahasa jepun...


aku curi2 amik pic ni sebenarnya...memang dilarang amik gambar kat sini...sebelum datang sini, aku dah beli beberapa gm gold bar dan juga emas buruk...so aku jual kat sini kira dapat lah untung aku..hahha...datang bukan saje2 tau..tp ni bisnes suami aku, aku xcampur ...dan korang kena pandai cakap jepun sb urusan jual beli dlm bahasa diaorang....


lepas settle urusan suami, kitaorang pergi ke harujuku...iaitu tempat street shopim..tempat ni sgt la ramai orang tapi best...ada pelbagai barangan jual kat sini tapi bukan murah okey...paling2 bodoh pun 1900 yen satu barang..hahaha...


suruh suami amik gambar aku, tapi berbulu je aku tgk hasil...kalau tak bergetar mesti senget..sudahnya aku selfie aje la...kat harujuku ni korang akan jumpa pompuan2 cantik yang pakai pelik2 macam citer kartun tuh..suka pulak tengok..diaorang memang konfiden dan berani berpakaian....

onagiri atau nasi kepal...sedap beb , bila makan rasa teringat ajer..hahha...aku makan benda alah ni jer jika lapar sb benda ni banyak dijual kat family mart atau seven e...


sebelum balik hotel, aku makan tendon ni ..mula2 tak nak...tapi bila try fulamak sedap pulak nasi jepun nih...dengan udang tempura yang super sedap...teringat2 jugak ...
lepas settle makan aku balik hotel rehat dan tido sepuas-puasnya...sb atas flight dapat tido 3 jam jer..mata pun dah sembap2 dah...
ok tunggu part 2 dan 3 pula ya..
cuma satu je la..frust sgt sb musim sakura dah berlalu..aku tak sempat nak tengok sakura lebat macam dalam tv tu..huhuhu...silap time gituh..

Tuesday, May 5, 2015

Dugaan lagi..

nak capai sesuatu perkara memang susahkan?kena tempuh dugaan demi dugaan...lepas banjir hari tu banyak sangat ujian Allah bagi kat aku...satunya, banjir...ke dua, GST , ke 3 barang hilang dan ke empat kereta kena langgar..kadang kadang rasa down sangat tapi aku kena pikir..dugaan ni semua dari Nya so aku kena redha.

masa orang duk bising pasal GST aku senyap je sb aku kena lagi teruk, kena denda sb lewat daftar..huhu..nak nangis bila dapat surat denda..bkn apa. company kami kecik jer..wp sale lebih 500k tapi untungnya ciput ajer...jual barang dah xmacam dulu..jual mahal orang xbeli..jual murah kena cover gst pulak..huhu..pilihan apa yang aku ada ?? aku dah buat rayuan tapi ditolak..dugaan sungguh...



aku pikir balik..nak tak nak aku kena hadapi juga...so aku letak tepi hal gst dan bersedia utk naik court aje..semoga Allah permudahkan urusanku...

tak sampai sebulan, masalah lain pulak timbul..barang aku kena curi..nilai dalam 2k..hoho down kejap..tapi aku pikir balik..mesti ada yang tak kena ni...aku kena banyak muhasabah diri...so aku halalkan kpd si pencuri tu..biarlah dia menjawab dengan Allah esok-esok....

lepas barang kena curi, kereta aku pulak kena langgar...masalah pula, sb yg bawa kete tu adik aku...aku kena hadapinya lagi..serabutnya Allah shj yang tahu....hebat sungguh dugaan...tapi bila aku rasa aku tak kuat, aku baca cerita adik yatim piatu yang kehilangan kedua ibu bapa sekelip mata kat lebuhraya duke tu...Allah..hebat lagi ujian mereka...mengalir air mata tengok wajah adik tu..besarnya ujian Dia...aku?syukurnya sb ujian Allah bagi kat aku tak lah sebesar adik tu...huhu...sedih rasa....

bila down macam ni, rasa nak luahkan kpd seseorang...tapi siapa??huhu...selain dari Nya...suami aku tempat aku mengadu lepastu aku kena luah kat blog ni. tak kisah lah orang nak ketawakan aku ke tak...janji aku dah rasa lega sket...pastu esok2 aku akan tgk balik post post yang lepas...


Sunday, April 26, 2015

Dollyspinky skincare

korang pernah dengar tak dollyspinky?haa siapa selalu tgk estore eshop memang banyak la produk ni diaorg post ..kalau tak pernah dengar, meh nak cerita.

aku kan jual macam2..rasanya lebih 200 produk yg ada, skincare suplement semua ada...dan killer produk buat masa ni mcm bb blink, dnars, amyrea beauty...memang tak dinafikan semua produk tu laju aje ..letih bahagian topud stok. Dollys?haa dollys ialah salah satu produk baru masuk kedai..ada banyak testimoni dan aku rasa produk boleh pergi jauh...rata rata pengguna yang hantar testimoni semuanya menjadi uolsss....
lagi pun packaging ia sangat lah cute ..label colour pink...ohhhh..rasa nak kunyah2 pulak.


Kelebihan Dollys Pinky Skincare :
✔Menghilangkan parut, kulit kusam dan sel-sel kulit mati dengan berkesan
✔Menjadikan kulit 'glowing' dan "pinkish" secara natural.
✔Menghilangkan kulit kusam & tidak bermaya.
✔Anti-penuaan dan menjadikan wajah kelihatan muda.
✔Mempercepatkan pembentukan sel-sel baru pada kulit
✔Memperbaiki dan memperbaharui sel-sel kulit.
✔Mengecutkan dan menghilangkan masalah utama kaum wanita iaitu jerawat & jeragat.
✔Memudarkan dan menghilangkan parut jerawat.
✔Menghilangkan kesan lebam di bawah mata.
✔Mengecilkan pori-pori & liang roma terbuka.
✔Membuatkan kulit nampak sihat, segar dan berseri
✔Merawat kulit dan melindungi dari sinar UV
✔Melicin, mencerah & menganjalkan kulit tanpa pengelupasan


harga pun murah la sayang, rm59.90 ajer tahan selama 1 bulan... murah kan?? rugi siapa tak try sb produk ni bahan utama ia alpha arbutin iaitu berfungsi sebagai agen pencerahan kulit.
siapa berminat boleh la whatsupp saya 0145160411... 10 orang terawal saya akan bagi free gift....