Thursday, April 21, 2011

Petua hilangkan bintik-bintik hitam@jeragat

Sebelum ni  sy ada buat entri pasal jeragat yg  bermastautin di kulit muka sy.. liat betul jeragat tu ..tak mau hilang..Saya terpaksa gunakan cara tradisonal untuk hilangkan jeragat tuh..dah nampak perubahan wp baru tiga kali pakai. Petua ni pun sy ambil dari internet juga, kebetulan bahan-bahan dah tersedia ada kat dapur, so sy mencubanya ..



 Bahan-bahan: kunyit hidup, beras yang direndam air, limau nipis dan putih telur.


Beras dan kunyit perlu ditumbuk sehingga lumat. Kemudian perah limau nipis dan masukkan putih telur.
Adunan yg telah siap! sudah ready untuk disapu kemuka hingga kering. Bilas dgn air suam..ingat air suam yer untuk mengekalkan kelembapan kulit.
Dan hasilnya....tadaaaa!

 
 kulit muka akan berseri-seri, jeragat dimuka pun sudah pudar..erm ni baru 3kali pakai...

erm..ni gambar sama jer yg kat atas tuh..cuma sy close-up sket..hehhe


Macam mana??jimat dan berbaloi-baloi kan..lg pun ia lebih selamat berbanding skin care yg berlambak kat pasaran..tp ia terpulang la kan..banyak jugak skin care yg menjadi tp harga pulak yg mahal. Bagi sy yang berpendapatan sederhana ni, cara tradisional lebih baik..hehhe.Selamat mencuba!

Tapi bagi korang yang nak cepat atau lebih suka pakai skin care boleh klik sini: JERAGAT ..ramai juga yg pakai menjadi..tp ia juga bergantung pada kulit memasing, ada yg cepat hilang...ada juga jenis jeragat yg susah sgt nak hilang..tp tak salah kalo mahu mencuba! petua tradisonal + skincare = Insyaallah..

27 comments:

mOoN said...

wow..thanks sharing..tgh cari petua nak hilangkan bintik hitam area hidung ni...guna produk kecantikan but still sama...x lama lg ari bahagia and tips ni sangat membantu.. ^^

Fieza79 said...

jimat la mcm ni kan..kalau betul berkesan...

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

conom nak cuber laaa

Cik Anita said...

eh betul2 berkesan eh?
wah..camni nak cuba jugak lah. tenkiu atas info ya :)

mamashikin said...

salam semua- mmg berkesan tp takde la totally hilang kan..sedikit pudar..dan mungkin kalau kita pakai selalu ia akan hilang...tp kalo pakai pun kadang2 jer mesti lambat jugak nak hilangkan..lg pun ia adalah ramuan asli yg takde bhn kimia kn...beras. telur ,kunyit semua tu mempunyai khasiat yg tersendiri...

terima kasih semua sudi singgah sini..

~izan~ said...

wah...mmg jimat dan mudah bahannya cuma nak kena ada mood rajin je kan..mekacih share info ni.tp kunyit tu mmg bagus untuk muka..mcm krim kunyit yg akak pakai hehe

mama tims said...

wah..sumer bhn2 tu ada sentiasa ada je kat umah..leh la try nnti..
anyway mama tims folo sni..sudi2kn la terjah blog mama ye..tq

qellissa said...

jeragat xdok, tp jerawat kecik2 ada lah..leh guna ke petua tu?=)

mamashikin said...

qellisa- jerawat tak tau la..baik takyah..kot2 lg bnyak jerawat tuh..

Rose said...

Salam. mamashikin, berapa lama nak biarkan dia sekali sapu ke muka tu? wah berkesan ye. Nak try lah!

----
It's called Excited yet Nervous

man_has86 said...

klu dh sapu kat muke kene tgu brape lama plak br nk bilas?

man_has86 said...

nk kene pkai stiap hari ker? nk try nie..

maizatulakmar said...

biasa gak wat...tgk lam tv lame dulu...tp gune beras pulut...grg dulu smpai keperangan...

Wan Anita said...

Assalamualaikum...
Nak kena pakai kat muka brp lama baru bilas, pastu kalau ada balance lg blh simpan dalam peti ke .....

leyna said...

salam..sy buat..memg rasa panas ea????

tunoor73 said...

salam perkenalan...saja mai jenguk petua jeragat....maklumlah dah tuee...hehehehe

norhafizawati bt ahmad said...

huhu... dy kna amalkn bp kali seminggu?? or tiap2 hari?? adaa msalhh bntik2 hitam.. hmm nk try...

norhafizawati bt ahmad said...

hmm dy bp kli seminggu kna amalkn?? or tiap2 hri?? huhu... daa mslahh smaa.. bntik2 htam at mukaa... hmmm

maryam jamila said...

waw nx try r .. thank k ..kite dawh follow akq .. follow kite alek eh :)

cahaya said...

Sis, so far macam mana progress.. dapat hilangkan tak bintik-bintik hitam :)

ZAI NURHALIM said...

salam....nak try jugalah. mana tahu boleh hilang....tk bg petua ni.

Mizz Diana said...

Assalamualaikum.Saya da cuba tapi jeragat bertambah dan jerawat juga timbul. adakah ini hanya kesan sampingan atau saya tidak sesuai memakainye ?

Zie Ziana said...

thanks sharing...nk try gak la...

Zie Ziana said...

tks for sharing...nk try gak ar..

asiah ismail said...

bape lame nk pakai eh..15 minit ke setngah ke..ke asal kering jep..hehe..tq

Hadi Nugraha said...

salam perkenalan,
tipsnya sangat bermanfaat, many thanks. sayapun punya petua menghilangkan bintik noda hitam, silakan disimak,

Fatimah Bt Tony said...

Perkongsian yang sangat menarik admin. Saya juga ada share tip kurus dan tip kecantikan di blog saya. Jemputlah melawat: http://bit.ly/beautyfatimah