Wednesday, January 21, 2015

root canal treatment atau rawatan akar gigi

siapa pernah buat rct?atau rawatan akar gigi?huh...saya baru lepas treatment ..dah settle untuk gigi pertama, minggu depan start gigi kedua pula..huhu...banyak nak kena rawat..sape tak suruh jaga gigi kan??hhuhu.
ceritanya begini, sebelum aku buat rct ni memang aku sakit gg sangat sampai keluar air mata...sakit sangat..dan dan tu juga aku pergi klinik gigi berhampiran rumah..penyelsaianya doc tu nak cabut jer gigi aku ni tapi klu cabut nanti takde gg..huuu sayangnyaaa...so, aku tahan sakit dan pergi ke klinik pergigian mama.
Klinik gigi mama ni memang the best klinik kat kota bharu...doc mama cakap ada cara lain utk selamatkan gigi tu iaitu RCT..kecut perut dengar tapi kena buat jugak....

RCT ni kena 3 kali temujanji baru settle ...kali pertama memang agak menakutkan..tapi Alhamdulillah doc ni ok..sakit pun tak..memang puas hati la..


kali pertama temujanji, doktor akan periksa samada gigi kita tu mati atau tidak..kalau saraf dah mati..senang keje sb takkan ada rasa sakit..kes sy, gigi mati separuh ajer tapi sb doc pandai buat sy tak rasa sakit sangat..biasa-biasa aje...kali ke 2 treatment, doktor akan cuci akar gigi..korek2 bagi semua keluar dan tampal sementara.... dan yg last doc akan cuci lagi sekali letak ubat dan simen...dah settle...masa setengah jam ajer..

kos untuk satu akar rm95, kalau gigi ada 2 akar jadi rm190 caj untuk satu temujanji..
kesimpulanya, jaga lah gigi anda! huhu..kalau tak, habis duit macam saya....aku bukan xjaga tapi kes takut doktor gigi..tengok klinik gigi je pun dah seram sejuk...tapi Alhamdulillah dah jumpa klinik terbaik dan tiap2 bulan aku temujanji..haha..best doc mama...

10 comments:

mrs.smile said...

murahnya..saya buat kat sini satu batang gigi utk rawatan akar sampai 500..huhu tapi terpkasa demi nak selamatkan gigi dari dicabut

nurul aliya said...

Murah la rm95
Jika ada dkt melaka ni harga mcm ni boleh la juga saya buat..
Dekat sini saya tanya rm450 1btg.

nurul aliya said...

Sini pun rm450 last2 buat dekat klinik kerajaan huhuhu x sampai rm50

Nur Izzati said...

Boleh beritahu klinik kerajaan mana? Lama x waiting list?

Zai Azrul said...

Kat klinik kerajaan ada rawatan.akar dak?

Yuhaniz Yahaya said...

Kenapa murah sangat..kebanyakannya 450ke atas bergantung pada gigu

Miz JuJue said...

Sy tgh tggu list. X smpi sbulan la. Tgk klinik jugak kot

Petai Monster said...

saya baru buat tadi kat klinik gigi Dr Hasrim dekat dengan Maybank Sri Serdang.. gigi geraham RM200 je kena..

Edition 2013 said...

sy buat rawatan akar, fail....2 kali buat....fail juga.... suggestion sy batter cabut.... menghabiskan duit saja...huhhhhh

Mohammed Fazil Omar Mohamed Hyffny said...

Klinik mana ni? Murahnyaaa.