Tuesday, August 27, 2013

Aku yang dulu.

korang pernah dengar tak lagu 'aku yang dulu' dari tegar?rasanya lagu tu lama dah femes. setiap kali aku bawak kete, pasang radio mesti lagu tu yang dj putar..

lirik aku yang dulu -tegar

Aku yang dulu bukanlah yang sekarang
Dulu ditendang sekarang ku disayang
Dulu dulu dulu ku menderita
Sekarang aku bahagia
Cita cita ku menjadi orang kaya
Dulu ku susah sekarang alhamdulillah
Bersyukurlah pada yang maha kuasa
Memberi jalan untuku semua
Hidupku dulunya seorang pengamen
Pulang malam selalu bawa uang recehan
Mengejar cita cita paling mulia
Membantu keluarga dirumah
Sekolah dulu ku gak punya biaya
Terpaksa kuharus mencari nafkah
Tetapi aku tak berputus asa
Pasti yang kuasa memberi jalannya

lagu ni sangat menyentuh hati aku. entahlah mungkin terlebih emo tapi lirik dia ada kena mengena ngn aku jugak. malu nak kongsi disini tapi apa la sgt blog aku ni kan..sape sgt la yang baca.esok2 aku jugak yang baca. haha. lirik perenggan pertama tu mmg mengusik kalbu. Dulu, family aku susah..mak aku keje kilang, abah tukang rumah. petang mak aku bercucuk tanam pulak. rumah pun buruk..lubang sana sini..bocor sana sini. ada diantara saudara aku dtg rumah aku masa tu, diaorang hina family aku..cakap rumah dah nak runtuh..rumah aku bnyak sesawang..rumah aku bersepah..ohh..sedih. saudara aku tu kira orang berduit..so mmg pandang kami rendah...masa aku nak tunang hari tu pun, saudara tunang aku tu pun hina aku. rumah dah la kecik..takde tempat nak makan la...remuk hati aku tau...
tapi tunang aku(suami) selalu bg nasihat...takpe, insyaAllah Allah bagi lebih dari ini nanti. huhu sedih. 
dan sebabkan cacian orang, mak aku sanggup jual barang kemas rm15 ribu demi nak buat bilik untuk aku. sedih sangat. abah keje siang malam. bayangkan tukang rumah?berpanas tak kira masa...huhu...sebak rasa.

Lepas kahwin mmg aku tinggal dengan family . masa tahun pertama dan kedua memang kami berjimat sangat. suami baru keje kan..gaji engineer baru berapa la sgt..aku pulak kerani swasta..mana nak bayar kete lagi..susu anak..pampers..pernah aku guna duit anak utk beli pampers. upah ma jaga anak masa tu kadang2 tak ter bagi kat ma..mujur lah ma faham. dapat 300 sebulan ma dah suka.kami dah start cari side income tahun kedua...jual itu ini..kerepek pun jual ..dan dipendekkan cerita, masa adik aku tahun akhir..aku janji ngn dia nak tolong dia ..nak buat bisnes sama2.

bermula la aku join bisnes kawan baik..bermodalkan rm700. ingat lagi..aku keluarkan duit asb..masa tu 700 dah banyak..dah terasa duit takde dalam akaun..dari situ..Allah luaskan rezeki kami..dari satu produk ke satu produk...dan sampai lah sekarang...Alhamdulillah sgt...
wp aku takde la kaya mcm orang lain tapi syukur sb dah hepikan ma dan abah. orang tak hina kami . 
tapi disebalik kesenangan tu...banyak kesusahan yang kami tanggung. tidur lewat pagi...ulang alik amik stok..bungkus berpuluh-puluh parcel sehari..huh...banyak lagi..

tapi Alhamdulillah sgt, rezeki kami xpernah putus. mungkin berkat doa kami masa kami dihina dulu. ma yang dulu takde barang kemas, kini dah boleh senyum. barang yang dia jual dulu aku dah gantikan . malah 2  kali ganda jumlah dulu. syukurnya ya Allah. elaun bulanan juga tidak seperti dulu.
bukan maksud nak riak ke apa..tapi nak berkongsi susahnya hidup aku dulu. orang tak nampak apa yang aku lalui..huhu sedih betul. kalau rasa menyampah baca, tak payah lah baca. tak payah follow blog aku. sb tak semua senang dengan kita kan?
kalau dulu..aku susah orang hina..tapi bila dah senang sikit..orang dengki  pula. haishh...asam garam kehidupan kot, memang macam ni la..cuma kena beringat..Allah nak uji kita bila-bila masa jer...







4 comments:

mama lieyna said...

Sebak...
Memng kebanyakan org yg senang, mulai dgn kesusahan dn kepayahan n dugaan... insan terpilih je mampu lalui semua tu.. dan shikin adlh slh seorg drnya..syabas n tahniah..moga kejayaan terus mengiringi dan yg penting, kita sentiasa ingt masa lalu kita spy sentiasa bersyukur n tak lupa diri..in sha Allah... :-)

Tumpang happy dgn shikin skrg.. :-)

mamashikin said...

sy kalau nak cerita pasal family memang sedih..kadang2 tumpah jugak air mata ni. hanya sy dan adik je faham betapa susahnya hidup kami dulu..
InsyaAllah kak..saya tak akan lupa diri..insyaAllah..

Miss Tasantek said...

kak..saya juga baca blog akak. silent reader je pon. hehehe..tapi yang kali ni bila akak kata sape je nak baca pon..
ok saya memunculklan diri :) hehehehe..
jangan kata tak ada..saya kan ada :)
saya tak komen bukan sebab tak sudi, tapi saya suka baca , kemudian senyum...pastu view orang lain punya pula ...

silent reader tegar lah katekan :)

mamashikin said...

oh terharunya ada pembaca..hehe
terima kasih yer sudi singgah.