Wednesday, March 27, 2013

perasaan

hari ni sampai kat ofis senyum sorang-sorang. teringat kejadian semalam. sayu pula hati tapi kelakar juga bila pikir.
macam ni, smlm jam 10 lebih gitu aku tidurkan si kecik..ya ampunnn..sikecik demok ni bkn main susah nak tido..kul 10.30 masih duk merengek lagi..last last tgk jam dah nak dekat pukul 11...dah terlelap sikecik demok tu...tapiiiii aduhai...adik baru nak lelap..abang dan kakak dah bising-bising berebut selimut...serta merta adik bukak mata..masa ni rasa mcm nak menangis...aku menjerit keluar bilik ..aku pun tak tahu kenapa..tibe2 mcm naik hantu..pastu sedih ..nangis...abang long , kek na dan budak demok nangis jugak sambil pujuk mama...aduhai..mungkin aku letih sangat kot...dengan tibe2 aku jerit sampai ketiga2 anak aku terkejut..dan menangis....aduhai..sian pulak...

bila abang long minta maaf, makin sayu hatiku...terus cakap kat abang long...
'abang long tak kesian kat mama ker?dah la papa jauh...tok ma jauh..abbg long tak dengar mama kata jgn gaduh ngn kek na...'

'abang long tak buat lagi.....'kata abang long.dengan nada perlahan..

aduhai anak...kesian pulak..maafkan mama..mama tak terniat pun nak terpekik macam tu..takde niat pun nak marah abang long ngan kek na..mama syg kamu bertiga....maaf kan mama.

entahlah, aku sendiri tak tahu kenapa aku mcm tu...tibe2 mengamuk...mungkin letih sgt kot. ye la bangun seawal 5.30 pagi ..siapkan segala keperluan anak untuk ke tempat pengasuh. baju, pampers, susu...balik keje jam 5 ptg..singgah dulu kat kedai utk tutup akaun..pukul 6 baru amik anak-anak.
Bila sampai rumah, kena mandikan ketiga2 anak dulu...kadang-kadang masak sambil berdukung...satu tangan pegang senduk, satu tangan dukung si kecik demok...pastu angkat kain, lipat kain....macam2...
huh...masa ni baru la tahu susahnya hidup sendiri...suami pulak jauh disisi. Yess sebelum ni pun sibuk tapi ada ma yang boleh tengokkan anak-anak........tapi sekarang bila ma takde....huh 2 minggu rasa mcm 2 tahun! 
harap ma sihat dan dapat mengerjakan ibadat umrah dengan sempurna....sob sob sedih. hargailah ibu anda...eh tetibe.
ye la..dulu sesibuk mana sy..tapi sy masih ada peneman...ibu dan suami...tapi sekarang semua handle sendiri..nak menangis rasa...memang xlayak jadi superwoman...tak layak!

maafkan mama ...mama tak sengaja nak marah-marah ...

budak demokkk....memang susah nak tido kalau malam hari...huh ngade ko!

padahal bukan susah pun nak handle anak-anak tapi mungkin aku tak biasa susah...bila dapat susah sekali sekala..hah amek ko...terus stress sampai menjerit-jerit.heh..kelakar tapi takut...takut aku naik tangan jer..
tapi pengalaman mengajar segalanya...hari ni dah genap seminggu ma berada di mekah, dan Alhamdulillah flow rutin harian pun dah ok...dah boleh handle anak-anak...cuma tak layak jadi superwoman...haishhh...
ini baru tiga anak dah kecoh kan??...kalau nanti bertambah2 sampai 5?6? Waallahualam. doa dipermudah segalanya.

3 comments:

mamalieyna said...

Huu..sayu pulak rasa.. fhm .. fhm sgt shikin.. k.eina kdg terrrjadi gitu gak, time husband OS, dan cuma kita yg uruskan ituini, anak2x... faham.. apa nak dikata, kita cuma manusia biasa.. tp sesekali terfikr jgk, kenapa la tak boleh jd lebiiih bersabar..huu..

Nieyxzha Hassan said...

Dah reserved iklan tu.... aku pun cmtu skang ni ekin..hubby pon sampai rumah kdg lambat...sebab tmpt kije die agak jauh..kena biasakan diri..bila hubby outstation takdela mengelabah...so far aku boleh la handle..duduk rumah je kan..tapi kalau bab nak msk, msk toilet, smayang..memang de la kena dukung sambil buat kerja...penat tapi berbaloi tengok diorg membesar depan mata..

dela said...

sayu baca... tabahkan hati ye.. InsyaAllah.. pasti ada sinar d kemudian hari... :)