Wednesday, May 25, 2011

jika dapat gaji

Jika dapat gaji,apa korang buat dulu eh??kalau sy..dpt tgk duit gaji penuh dlm bank 2,3 jam jer la..pastu bayar itu, bayar ini dah tinggal beberapa ribu jer...ribu rupiah!Alahai duit mengalir mcm airrrr jer...laju weh..

kalau masuk gaji, sy akan settle kan hutang2 dulu:

1. hutang PTPTN
2. bil api
3. bil air
4. bagi abah sikit
5. kutu
 pastu gaji suami pulak

1. bayar kete 2 buah, civic & kancil
2 bayar kredit kad
3 upah asuh anak
4 bayar bil streamix
5 bayar bil broadband
6 settle personal loan
7 beli brg dapur
8 pampers ngn susu anak
9. bagi mak kt kg

Huh..ada lebih-lebih sket tu spend utk makan minum sbln, minyak kete dll...pastu kering!!hehehe..itu la kan..kalau takde side income lain rasa mcm sesak juga lah, tak sampai hujung bulan dah kontang kanting dah..ke korang macam mana??

Ada yg manage duit letak dlm sampul2 surat pastu bahagikan ikut keperluan..klu sy tak smpat nk masuk sampul weh..dah yilek..tgu belasan kasihan suami, if ada rezeki dpt la duit lbh..kalau tak...pandai2 la berjimat cermat..Eh korang mcm mana yer??dapat gaji settle apa dulu?urus keewangan tu mcm mana?sharing is caring!!!!!

14 comments:

bonda dadif aka akish said...

begitula same...settle utang bagai dulu...pastu ade lebeh...barula pikirkan mende laen...

mamashikin said...

bonda dadif- ohh sama eh..tu la kan..cpt jer habis..

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

hahahaaaa padan muker laki kan kena bayar lebih ckit ehehehe...tapi cian gak..kuikuikui...

Razis said...

2 x 5 jer. kt nie sume mcm nie jerla. hbs bln, hbs gaji. kering kontang......

ayu.suhada said...

assalamualaikum kak shikin...=) best lak bc entry ni..hehe.mmg duit ngalir mcm air kak..hidup srg pun bnyak pkai duit..haisshh..lgi2 da bkluarga kan kak..bak kate ibu sy..sy keje ni pun lpas tuk dr sendri..huhu.sedih lak xdapat bg kat ibu yg best2 bile gaji..tggu la dapat keje lain yg ag best salary die..hihi.first dpt gaji mmg sy akn clear utang..surely!tkut laa berhutang2 ni..xtntram hidup..hihi.byar kete,insurans diri,ptptn(tp tu yg trakhir sy byr..haha),then..byr fees study..awal2 je laa..sok2,gune ptptn loan lagi..huhu.brtmbah2 utang..then.smpan kt asb(lau de lbih,kak..hee)tu je la kot..lau de lbih..beli shawl,bju,shawl lagi..n baju lagi..ahaha..mmg xpnah smpan duit..kring mmnjang..lau ade pun smpan la sket..=)) mmg kna n harus ade side income kak..pnh skali sapa sy trpk nk kje part time kat jusco kak..huhu..sakit gler xde duit..hihi.tp xpela..ssh dhulu,snang2 kmudian kan kak..=) btw,gudluck untk bisnes akk yg bru stat..=)rjin gak tgk blogshop akk..hehe

mamashikin said...

mya- tu la kan..bila senarai..mak aih..bnyak nyer laki kena byr..hohoho..tp tu la kan..tp biasanya gaji diorang ni bnyak dr kita tu yg dia kena byr lebih tuh...heee

mamashikin said...

razis- thanks singgah sini..nti sy bw yer...

♥MAMASYAZA♥ said...

sama la cam akak pun, dpt gaji aje, bagi mak, byr bill, bayar tuisyen, minyak keta....kejap aje habis. pastu kena mintak belas ihsan kat en. abah le topup apa yg patut...kita serupaaa

mamashikin said...

syu- takpe, nti dapat keje best2 baru leh bg mak ayah lbh sket..org kata bg sket pun takpe, amik berkat..org tua ni tak semestinya banyakkk yg penting hulur jer...

takpe, ada jodoh ngn awie nti InsyaAllah pau duit dia bnyak2..dia kn dokter..hehe..

LYAfrina said...

huhuhu.. g2 la shikin., tiap kali dpt gaji kna list dulu mana keperluan penting.. kalo nk kira.. gaji kita byk habis utk byr hutang kan

ayu.suhada said...

insyaallah kak..tu yg samb deg..nk try apply kje yg ag best salary die..=)) mmg pun kak..alhamdulillah,mne yg mmpu sy bg je..
ahahah..akak..hihi.xmo laa..malu laa kak..6t pe lak awie ckp..hehe.lau da kawin pun 6t,sok2..sy kna kje jgak..ssh gak nak hrapkan duit suami je..bak kate ibu sy laa..hehe.lau trpkse..lain cte..kihkih..

mamashikin said...

lya- hahaha..mmg..gaji utk byr hutang sajo...

MrS. F!zA said...

betul..mmg kering trus lps byr hutang piutang terpaksa tu yg sstgh tu bukan kita sja berhutang pon..cth keta kan..tkkan nk bli pakai cash..ekeke..

*kita ni bru keje 3tahun..lum gaji penuh lg husband pon sama..huuhuhu

mamashikin said...

mamasyaza- hehheee,,,kita serupa...

fiza- a ah kan..mcm kete, rumah..rasanya yg tu semua org berhutang la..bil air api tu pun sama.