Tuesday, June 9, 2015

kedai makan best di terengganu : Warong Poknong

sape pernah pegi terengganu angkat tangan?hehe..aku yang duk berjiran dengan terengganu pun jarang tau jejak kaki ke terengganu...kalau tak sebab nak ke kuantan atau nak ke rumah abang kat sana takdenya aku pegi.

minggu lepas anak anak dah bising, nak pergi hotel..dah lama benar xbawa anak anak jejalan. asyik sibuk dengan bisnes aje kan...lagi pun aku ngn suami dah cuti cuti ke jepun hari tu..so anak anak jer tak merasa cuti. ..apalagi cuti sekolah aku bawak diaorang jalan-jalan terengganu. tapi aku bkn nak cite pasar jalan-jalan, aku nak cerita pasar satu warong best ni...warong pok nong iaitu dekat batu rakit ..kedai makan seafood celup tepung..mula2 suami aku cakap kedai ni ramai orang..sampai kena beratur lama..belum buka dah ramai orang..aku mcm eh yeke?

tapi betul weh, aku sampai jam 2.30, kedai buka 3.30 ramai giler yang tunggu dan siap beratur dah pun...wp aku pun terpaksa beratur tapi hati kental nak beratur jugak...wp dah tahu sejam aku akan berdiri kat situ..teruja nak try ..sedap sangat ker?apa yg best sgt?




lepas hampir 40 minit aku dapat order...warong ni kita kena layan diri tau...kena amik sendiri apa yang kita nak , tapi ada 3 jer lauk..iaitu sotong celup tepung, ikan celup tepung dan udang celup tepung....aku amik sotong 4 ekor ..gila gedabak besar sotong weh..2 ekor dah penuh pinggan...pastu aku amik udang 1 pinggan...6 ekor rm11...besar jugak udang...


 haaa tu dia..besar kan? nanti kita potong2 sotong ni ..makan cicah colek dia...fulamakkk..memang sedap...biasa sotong keras kan??tapi yang ni lembut giler..lembut, lemak dan sedap ...kuping2 dia tu alahai ranggup...udang pun sama...lemak manis weh...aku teruja..mcm alahai ruginya aku amik sikit tadi...

aku sebenarnya takut mahal..tak berani nak amik banyak2..aku bajet sotong tu rm25 sekor...tapi xlah...harga kebabom murah...gila 4 ekor baru rm 34 ringgit..murahkan??



memang puas hati makan..korang patut try..aku makan 6 beranak harga baru rm60..tu pun dah masuk air la..ketupat sotong la...huhu murah....sgt rekomen...

nak serach senang je, cari kat google map warong pok nong atau gprs..sure jumpa...
dalam kete aku asyik pikir jer..berapa la income pok nong tu sebulan ?sb org ramai sgt...pastu duk pikir apa la rahsia bisnes dia...hahhahaa. ..tapi aku tahu dah rahsia dia...rahsia murah dan sedap! semua mampu makan uolsss....



1 comment:

Izz Latif said...

Hi, saya sangat menyukai blog anda! ZALORA Malaysia kini sedang mencari blogger yang berbakat, dan saya tertanya adakah anda berminat untuk satu kolaborasi blog bersama kami. Anda boleh hubungi saya di izz.latif@zalora.com.my jika anda berminat dengan tawaran ini dan saya akan berikan segala butiran di sana. Harap dapat balasan emel anda secepat yang mungkin!