Monday, October 28, 2013

sibuk dan bajet tahunan

Salam semua,

wah rasa mcm dah lama xupdate blog kan. memang lama pun. sb dah ada yang tanya. hehe. bukan malas tapi tak sempat. kebetulan memang sibuk dengan audit 5s kat tempat keje, balik rumah pulak memang xde masa langsung la nak berblog. sibuk mengalahkan org bisnes juta u..hehe.

rutin harian mcm biasa..cuma skrg sibuk sikit. banyak benda kena uruskan sendiri . barang baru banyak masuk kedai..nak urus barang lain lagi..lavinda lagi..adoi, rasa macam nak dan dan berhenti keje. Tapi kena pikir jugak kebarangkalian...mana lah tahu kan, bisnes juta pun blh lingkup inikan pula bisnes kampung..so nak tak nak mmg kena keje..lagi pun sekarang ni mmg perlukan belanja yg besar utk tampung kehidupan..

..setiap bulan aku mmg buat list bajet wp kadang2 lari jugak..contohnya aku akan total jumlah pembayaran bulanan aku..kereta rm1800, elektrik rm200 astro 120 ..susu anak rn1000 ..bila total dah rm3120..itu bahagian aku jer..belum lagi bahagian suami...suami kena bayar rumah rm1200 , perbelanjaan dapur dan anak-anak rm1000..so bila tambah tolak kami wajib keluarkan rm5k lebih..itu belum masuk lagi duit bagi ma, abah, ibu mertua...duit minyak...gaji pembantu..belanja sana sini....adoi..banyakkan?? aku bayar lebih dari gaji aku..huhu....mcm mana nak berenti keje ni??huhu...

macam bulan ni, perbelanjaan mmg melebihi bajet...bulan ni saje 4 buah kereta mati roadtax..mmg berhabis..belum lagi nak pergi bercuti sana sini...memang parah ok...kalau aku xcari side income, mana nak cukup nak tampung perbelanjaan ...kalau aku bisnes, duit bisnes aku boleh la buat beli barang keperluan yg aku idamkan...cthnya nak beli baju..nphone..barang-barang rumah...bagi ma dan abah....dan juga boleh simpan sedikit utk anak-anak...
itu kebaikan berniaga...hahaa...tapi semua datang dari Allah...rezeki dari Dia juga...kena ingat tu jer...

so bila aku kira balik..aku tambah..aku tolak..aku campur...darab..memang buat masa ni aku xleh lagi nak berenti keje..wp bisnes dapat pulangan berganda2 dari gaji aku...tp ia masih kena pikir...huhu...sekarang ni nak pegi keje aku kena isi minyak rm70 satu minggu...dulu rm40 jer...so dah rm30 kenaikan ...belum lagi makan minum yg semua mahal-mahal dah skrg....duit dalam purse jap jer surut ...pagi aku cash atm...esok ptg dah tinggal yg merah-merah ajer...huhu..

Eh panjang pulak membebel...dah lama tak update blog..update jer tulis pasal bajet..ohhh ....sebenarnya motif apakah ini?hehe...kesimpulanya..mari lah berbisnes syg2 semua...tapi kalau korang dah mampu segalanya ...dah kaya tak payah la kan...aku hanya mengajak org yang senasib shj...

tapi kan..skrg xkira la ko kaya ke..miskin ke semua nak berbisnes..sb apa?sb seronok...dapat untung sikit2 takpe janji seronok kan..?kalau tak caya try search google,,hehe.
hehe.ok la..nak pergi rehat dulu...bye







1 comment:

mama lieyna said...

Alhamdulillah..mcmcana pun hidup perlu diteruskan n dilalui... :-)

Nak bisnes kena minat n berani.. kalau saja2 suka2.. jgnlah, kena ada keazaman yg kuat, maklum bisnes ni ada turun naiknya kan.. apapun all d best to u :-)