Tuesday, July 23, 2013

nasi beriyani in de house

al kisahnya, hujung minggu lepas laling i masuk dapur..katanya nak buat nasi beriyani. amboi...tanjat boboi. ye lah , mana pernah dia masak nasi beriyani..tetibe rajin. hehe. rupa-rupanya dia dah beli bahan-bahan segala. so biarkan ajer...asalkan tak cirit sudah.

bermula lah edisi masak memasak...yg plg tak tahan laptop ada kat sebelah tu..tengok resipi. hehe. tapi aku biarkan ajer...nak rasa jadi madam pulak. yang penting nasi masak dan paling penting aku tak cirit nanti.
aku ni perut second hand, silap makan sikit terus ulang2 ke tandas...apalagi mc jer keje...kalau demam aku tak kisah sgt..tp klu bab ulang alik tandas harus mc ok.

tak sampai 10 minit jadi chef, budak kecik ni dah ganggu laling..so terpaksa la masak sebelah..pegang anak sebelah. huh baru dia rasa susah kan?abaikan dapur aku yg bersepah tu...biasala org laki masak kan..masak reti tapi nak simpan tak reti...hangin mak..

beriyani ayam..aku mula-mula mmg sedikit takut nak makan ni..ye la..bnyak sgt benda yg dimasukkan...yogurt la..rempah itu, rempah ini...huhu...tapi bila makan...fulamak..sedap giler weh..terus puji suami ..apalagi kembang semangkuk la laling...siap eksyen cakap nanti nak buat nasi arab, nasi minyak...nasi itu...ini..amboi...

tapi aku tak tipu..mmg sedap. rasa tak masin..tak tawar..lemak2...mmg macam nasi beriyani gam yg kat bangi tu..huh. tabik spring kat darling!
bahagian nasik pulak...keras sikit sb aku tukang sukat air..hahaha. mana la mak tahu kan nasi beriyani kena tambah air lebih...tapi sedap juga..

hasilnya....simple sajer...siap ngn papedon ok. setengah jam nak berbuka, baru teringat takde papedon...huh laling terus pecut ke mini market..beli ...baru lah sedap...abang long makan bertambah...sedap sgt la kot. sblm ni abang long mmg susah nak makan nasik. aku asyik tinggi jer suara kalau nak suruh dia makan...

aku dah request siap2 kat suami, nanti hari raya pertama i nak nasi beriyani ok...dia cakap boleh, tapi kena bagi upah...amboi...gatal!

2 comments:

Rizziela said...

Nampak pun dah sedap..

orang lelaki sekali masak...memang meletopsl....kalah kita perempuan ni memasak

mama lieyna said...

Terbaaeeek... kagumlah... org lelaki kalau sesekali masak , memang special.. :-)