Thursday, September 27, 2012

susah senang

tak tahu nak mula dr mana sebenarnya. .sb jarang sgt sy bersuara kat blog. Segala susah senang dilalui bersama suami dan juga famili..tp bila dah tahap keterlaluan mcm ni rasa tak tertahan..nak luah jugak kat blog ni, sb sy yakin ada mata2 yg memerhati blog sy..

Sy mula bisnes dah lama..masa tu jual keropok jer pun..tp bisnes tetap bisnes. hujung minggu kami anak beranak packing keropok, kacang dan gula2 untuk dijual di tempat adik sy belajar..pendapatan meniaga masa tu bkn lah banyak pun..cukup utk beli pampers anak-anak jer..tp disebabkan 'nampak' duit, semuanya kami buat..
ingat lagi masa tu..bawak keropok berguni2 dlm bonet kereta...hantar keropok setiap 2 mlm sekali kat tempat adik..aduhai..letih tp seronok bila perniagaan maju..bawak 100 pack, 100 pack jugak habis..biasa la kan..budak2 student lapar tetengah malam..keropok kami yg dicari nya...

Lepas jual keropok..kami jual tudung bawal pula..permintaan ok..tp modal pulak bnyak..masa tu 2,3 k pun dah banyak bg kami..waktu lunch bekerja, bawak tudung jual kat akak cleaner..erm..bukan cash tp ansurans bulanan..cuba bayangkan, tudung rm30 pun 3 bulan baru settle bayar..so mcm mana lah nk rollin modal kan..so bisnes tudung tinggal bisnes tudung...

sehinggalah sy bermula dgn kosmetik iaitu produk my best fren..lina. masa tu kami jual secara online..bkn bnyak pun permintaan..tp dapatlah jual 50 set sebulan..ok lah kan..dah lepas susu anak..

bila ramai yg dah kenal melalui online, sy mula menambah produk..dan sangat tak sangka produk yg sy jual mmg mendapat sambutan ramai. Kami atur strategi dengan mencari stokis dan dealer utk produk baru..dan Alhamdulillah permintaan makin banyak...sampai tak menang tangan dibuatnya..penangan sf beauty dan everlynn sgt hebat..sehingga kami tidak perlu risau tentang income bulanan lagi.....tp .....bnyak dugaan dan rintangan yg perlu di lalui...
kena marah dengan customer tak usah cakap lah...
ada yang bank in hari ni, dan suh pos jam2 tu gak..ada barang lewat sampai..tersilap hantar..macam2 la..
dan plg utama penat...siang malam mencari customer dan merancang strategi pemasaran baru...ye la..mana nak handle keje2 kat ofis..keje2 sampingan lagi...rasa xcukup 10 jari ni..tiap2 malam tido  jam 1-2 pagi.
hujung minggu pula terpaksa angkut anak-anak sekali..keluar jumpa customer...keluar amik stok...macam2 lah...

tapi manusia.........

sgt mudah amik kesempatan...senang sgt nak mencantas. 
memang, rezeki di tangan Allah..tp kalau dibiarkan sgt...senangnya mereka nak jadi senang...amik jalan mudah..tidak jujur dalam berbisnes...
Orang kat luar sana tak nampak kepayahan kami selama ni..diaorg ingat senang nk sampai ke tahap macam ni..sebab itu lah tindakan melebihi pemikiran...tapi kami bersyukur..Allah masih pelihara perniagaan kami..wp     banyak persaingan, banyak ulat-ulat yang menganggu tp rezeki sentiasa ada...syukur...

sy nk ucapkan terima kasih kpd pembaca blog yg mungkin tak sengaja tersinggah ke blog ni dan terbeli produk sy..sokongan dr semua amatlah dihargai...(mcm nk buat formal letter pulak...)

tq semua di atas kepercayaan anda semua terhadap flexibiz, sf beauty/kota bharu, beautyshop online dan juga everlynn/kota bharu ..

huhu xsedar menaip..mcm esei la pulak.kui kui...nanti ada pulak yg komplen kat bos i nti..update blog waktu bekerja...huhu...manusia...kesalahan orang memang nampak tp klu diri sendiri?erm..

7 comments:

cheq sue dieyha said...

itulh sis,bukan senang nak senang dan bukan susah jgk nak jd susah.yg penting usaha berterusan :)

QA's ~ mamapapa said...

insyaAllah..klau dh tertulis rezeki kita,..Allah akan selalu brsama kita :)

Jue said...

adat la 2 kin, bkn senang nk senang,,bila dh senang ckit, msti ade jer yg xsenang duduk..he2..pape pon, hope biz mkin rancak.. sabar dlm segala dugaan:-)

mama_irdina said...

Salam kin...entri kin kali ni betul buat ct tersentuh...bab kawan sekerja yg suker mengadu kt bos...sebenarnya semakin nk maju kita semakin kuat org mencari peluang menjatuhkan kita..sbb tu kin kena kuat semangat dan menjadi lebih maju lagi biar org2 yg dengki tu akhirnya jatuh tersungkur dan terkebelakang sokmo....

mamashikin said...

cheq sue- terima kasih

mamashikin said...

mama irdina- kadang2 geram ngn orang yg suka amik tahu hal org lain...org yg dengki takleh tgk org lebih..eee

lama tak dgr cerita?xnak repeat order skin care ker?hahhaha...

mamalieyna said...

Tahniah tau..mmg sebelum menjadi senang..harus melalui byk dugaan dan kepayahan,.. yg penting usaha dan semangat.. tahniah dh berjaya smpai tahap sekrg n good luck utk seterusnya..

TC juge...