Monday, April 11, 2011

sedih sungguh hati ini

Sudah seminggu saya tak update blog, bukan setakat update jengok pun tidak. Tapi terima kasih kepada pembaca yang sudi singgah sini. Sebenarnya minggu lepas kami telah di uji-Nya. Puteri kesayangan telah dimasukkan ke wad kerana lelah@asma yang teruk. Erm..sy pun tak sangka seteruk ini sb sebelum ni adik sihat -sihat aje. Tapi tu la..mujur kami sempat membawanya ke Hospital. Terima kasih Allah! 

Wp sayu mendengar adik hana menangis setiap kali nurse memberikan rawatan, namun sy akur demi melihat adik hana sembuh. Saya menangis, tapi menangis dalam hati sb tak mau adik hana lagi sedih.Hati mana tak sedih melihat puteri kesayangan dicucuk dan bernafas menggunakan bantuan oksigen.

 Adik hana dipaksa untuk sedut gas untuk mengurangkan lelah
Adik hana dimasukkan ke hospital Pakar Perdana, Kota Bharu. Wp bil hospital agak mahal namun demi anak tersayang mama sanggup berhabis...biar mama berjimat asalkan anak selesa. Tapi masa ni baru menyesal...menyesal sb tak amik insuran untuk medical.kami ambil insurans biasa jer. Kepada anda, sy nasihatkan amikla insurans untuk anak-anak..bukan apa, ringan la sedikit beban sekiranya bil hospital blh claim kan?

Ya, mmg ada hospital gomen yang tak payah bayar bil, tp dlm kes yg memerlukan rawatan segera yg melibatkan baby..hospital berbayar lagi cepat bertindak berbanding gomen. Sy sendiri pun bekerja di hospital gomen, dan bukanlah nak kata hospital gomen tak bagus..cuma dlm kes anak sy ini, hospital berbayar lg baik..Setiap hospital ada kelebihan dan kekuranganya kan..Eh apsal tetibe masuk bab hospital plak ni..

Ok la, sekiranya kwn2 tau apa ubat tradisional yang boleh mengurangkan lelah bolehlah berkongsi dengan sy ya..sharing is caring..

11 comments:

[-suziey-] said...

ala siannya..smga cpt sembuh..budak mmg pasti meraung pnya klu nk amik neb tu..hmm..btl setuju awk ckp pasal private hospital..klu mampu prefered ke private trus..cpt..

Lyna Shaari said...

bersabar kin.dugaan ke ats kita..na pun pernah menangis bila tgk hariz kene inject ketika die berusia 60hr..1mgu terlantar di wad gara2 tersedak susu..igt lg..memang diakui swasta lg cpt sb servis die kite byr..n selesa kan..oleh itu amkla prudential..hehe.tidak ngepem.sb twin na pun ado prudential incase gapo2 la terjd..mana tau key.stand by ajek..sb free jah bil hosp..elaun pun dpt

ayu.suhada said...

assalamualaikum kak shikin...=) pe kbar?ciannn sgt kat baby hana..sedih sgt tgk baby kna rawat kan kak..tecik ag.. tp,alhamdulillah baby da beransur pulih kan kak..smga baby hana shat2 slalu..=) tk care kak...

IDAZS said...

cian baby hana. Anak saya pun pernah kena neb masa msuk wad dulu. mmg lps masuk wad tu terus kami amik insurans.

ada terbaca dulu yang lelah dapat dikurangkan jika bawa anak-anak pergi berenang.

apapun semoga baby hana cepat sembuh, amin :)

♥MAMASYAZA♥ said...

dulu sikecik akak pun penah kena neb.
tapi mmg akak setuju sgt, kalo memerlukan tindakan segera, kena ke hospital swasta dulu, mmg cepat

mamashikin said...

kak suziey- mmg..adik hana menagis setiap kali nak amik neb tuh sb ada bunyi kot..tambah2 dia first time..kalau dah biasa nti ok la kot..

mamashikin said...

na- mmg swasta cpt la sb kita byr kan..na, klu kes nazra hana nih..kalo amik insurans medical, boleh lg ker?sb dah tau kan penyakit apa..so, takut pasni dia tak cover...nnti la deh kte discuss smula..

mamashikin said...

syuhada- baby hana dah ok..cuma batuk dan selsema tu ada lg..lmbat sket nak hilang..

idazs- ohh kiranya boleh lg la kan kalau nk amik insurans yg medical punya..sb ada org ckp, klu dah tahu penyakit insurans tak cover..

Fieza79 said...

mmg hiba kalau anak sakit..moga cpt sihat ye..
betul tuu spital gomen ni byk yg tk ok...kalau ada duit better spital swasta je..demi anak kann...

Cik Anita said...

Alah sedihnya baby. Semoga baby cepat sembuh, InsyaAllah. Dugaan untuk mama dia jugak tu..

A D I A said...

ala kesiannya baby hana, moga cepat sembuh dan sihat ye. kalau adia pun prefer hosp swasta lagi. mummy dia bersalin duk hotel kerajaan takpe, tapi unt anak, rasanya better gi swasta lagi sbb cepat. duit boleh cari kan.