Thursday, March 31, 2011

jeragat.

Ni entri pertanyaan yer.Jadi bersedia atau tidak?bolos saja dinding itu*eh*
Tak, maksudnya kalau rajin sila la jawab segala pertanyaan ni.

Eh korang ada jeragat tak?alah bintik-bintik hitam kat muka tuh..tak tau?alah bab kata org sains, pigmentasi eh..eh mesti ada kan?kan?*sila jgn tipu*

Dari dulu sampai lah anak dua ni, masalah jeragat mmg tak pernah selesai. pakai la apa pun..jeragat still melekat kat muka sy..kadang2 rasa mcm down nk try product/skin care kat luar...bkn tak bagus..bagus...tapi jeragat sy ni tak nak berpisah ngn pipi mulus i *mulus la sgt*  .sampai tak tau nk pakai apa dah..


Haa tu dia..bintik2 hitam kat muka saya. Banyakkan??sila abaikan tudung fareeda sy yg terkopek tu*nk jugak mention fareeda muahaha*ni la hasilnya org yg malas hantar dry clean tudung kat dobi.habis rosak tudung.sila jgn buat yer!

Tp skrg sy telah cuba set skincare keluaran HR..set susu kambing..dah dua hari pakai, alhamdulillah kulit lembut jer, tp jeragat ada lg la.takkan pakai 2 hari dah hilang kn..tp kalau ada lg produk yg bagus yg korang dah cuba dan menjadi, boleh la share yer.

ni la dia produk hi goat tuh..bnyak sgt step..kena pakai milk cleanser, sabun, penyegar, pelembab,cream..

Harapnya sudilah kawan2 kongsi pengalaman ke, produk ke. apa-apa je lah pasal jeragat nih..sb sy rasa tak berkeyakinan bila berhadapan dgn orang ramai sb adanya jeragat nih.ye la, tgk muka kwn2 semua flawless ajer..muka sendiri berjeragat..adoi ya..jeles sgt tau.

15 comments:

MrS. F!zA said...

kita pon byk jeragat mcm2 cuba tk hlg.. skrg duk cuba simplysiti..

mamashikin said...

fiza, sy pun guna simply ct gak..tp bkn skin care yg foundation dia tuh..

mamalieyna said...

kak eina baru nak tanya soklan yg sama!~ hu~ baru2 ni tersedar yg jeragat makin bercambah..hu~ mungkin sbb tak teratur guna produk baru ni kot..makin tak cun dah..huu~

taktau camna nak settle masalah ni..hu~ tp nk cuba byk produk pun, kak eina ni mls nk apply sepenuhnya..guna Safi Rania Gold pun..sekerat jln jer..mls sungguh..camna nak cun muka..hu~

mamashikin said...

a ah kan kak iena guna safi rania gold kan?ramai yg pakai tu..tp tu utk tgangkan kulit dan kulit awet muda kan?

tu la tak tau mcm mana nk merawat jeragat nih...

qellissa said...

selalu klu ada jeragat xde jerawat kan? xtau lah nk rekemen set apa coz xde jeragat..tp jerawat byk lah tumbuh melata dimuka ni..tension gak nk ilangkan..huhuhu

mamashikin said...

qelissa- a ah biasanya ada jeragat takde jerawat. e3rm thanks qellisa..

Rina Rossoneri said...

kakak kita ada jeragat, dia pakai sk11 okey..
memanglah mahal,tp dlm 150 kot tuk pencuci,tapi banyak,kakak kita guna lebih setahun nak habis pencuci muka tuh..kiranya dia habiskan RM600 untuk kegunaan setahun termasuk pencuci,toner,moisturizer..

~izan~ said...

hm izan ni jeragat ke parut jerawat ek hehe..

cousin pakai set tia amelia tu je..surut jeragat dia..termasuk la amik krim jeragat tu... mungkin dia serasi dgn local product mcm izan yg hanya guna sri mawar..semua tnpa pengelupasan..takot kalau yg mengelupas bagai ni,kang tercabut semua hehe

mamashikin said...

rina- SK11 alamak!mahal dowh..hehehe..tapi kalau rm600 utk setahun kira berbaloi la kan..sb skin care yg akak beli ni higoat ni pun rm70.50..rasanya tahan seminggu jer yg benda alah dlm tiub tu..sb 10ml jer kn..erm

mamashikin said...

izan- muka awk takde jeragat la..lcin jer sy tgk..oh tia amelia ek..dulu ada pakai..tp tu la kan sb kena pakai mlm..sy ni jenis tak lekat ng satu2 skin care tu...tp plg lama produk kwn sy la..almost 1 year la..ok jer produk tu, cuma kalau jeragat degil kt muka sy ni lambat la nk hilang..

A D I A said...

shikin, kita takde masalah jeragat. jeragat tu unt org kulit cerah, chinese selalu ada tu kan? adia kulit kelabu asap takde kot. HR tu produk apa eh, puas duk belek pic tu tapi tak dapat tangkap. eh, kita pulak tanya, patut shikin yg nak tanya.

IDAZS said...

salam kenal, muka saya pun ada jeragat juga. Dah tatau nak pakai ape. Aritu ada wat facial, tukang facial tu ckp sebab kulit jerabgat ialah kulit kering.

Dia suruh makan EPO, dan pakai pelembab selalu.

sekarang saya tengah cuba produk himalaya. Rasanya ada peruabhan sikit kot

mamashikin said...

adia- a ah biasanya jeragat ni ada bg org yg berkulit cerah..bintik2 hitam, mudah nmpak kan..oo tu produk yg susu kambing tuh..yg hi-goat. Selain tepung susu kambing, HR ada keluarkan skincare gak, tp rasanya tak femes kot skin care dia..sy try pun sb ada yg bg tahu ok klu utk jeragat..entahlah...nti lg sebulan sy bg testimoni..ehehee

mamashikin said...

idaz- salam kenal juga. mmg pun awk..biasanya yg ada jeragat ni kulit yg kering..produk himalaya?nti sy google...thanks yer awk..nti kte ke blog awk ek..

Sarah Syazwani said...

sy pulak ada bekas jerawat..xtaula mcm mana nk ilangkan ni..mcm2 dh cuba