Wednesday, February 2, 2011

Pergolakan di Mesir, doakan pelajar kita selamat.

Semua dah sedia maklum berkenaan pergolakan yg berlaku di Mesir ekoran drp Presidenya, Hosni Mubarak yang enggan melepaskan jawatanya serta kemarahan dan kebangkitan rakyat di Tunisia beberapa hari lalu.
Maklumat terkini, : boleh ke blog krisis mesir nasib rakyat kita. Banyak perkeembangan terkini yg di update kt sana.

Di sini sy paste kan info yg diambil dr blog beliau dan diedit oleh kak jie.

k.. yang kat comment tu update dari kawan pompuan.. wallat die kene curi.. hilang 1000.. dan die yang cakap airport kat Alexandria dah kene bakar…
ni update dari adik saya..
keadaan semakin teruk.. polis kat Alexandria sume dah tak ada.. dan memang tak ade rulez… post balai polis sume dah kene bakar.. n senjata sume orang awam dah curi..dan banduan sume dah kene lepas…
pagi tadi adik tetibe call.. suruh call balik.. emergency… die cakap internet sume dah down.. message pun tak boleh… n time tu battery die low… suruh die charge.. worse.. die cakap tak boleh charge sbb power tak ada… skarg xsure la ade ke xde…tp kalau xde.. it’s a big problem… sbb satu2 cara nak contact diorg ialah call.. kalau phone tak ada battery dan tak boleh charge or no kredit so dah tak boleh call..
dan gov egypt plan nak cut bekalan air.. tp sampai skarg boleh pakai lagi .. tak tau bile diorg nak cut..
so dia orang hidup dalam kegelapan…
then ATM semua tak boleh pakai .. kedai sume xleh ttp… n ni satu masalah.. ssh diorg nak balik.. airport terdekat kat Alexandria dah kene bakar.. thne tak ada duit sbb ATM sume down… n brg adik cakap harga sume melambung… of course bg sy at-salat mengambik lesempatan.. call 5 saan utk 4 5 genih tu sangat melampau… xsampai seminit pn.. n harga top up pn mahal skarg.. taxi even worst.. super mahal gle…
makanan dh kurang.. n duit xleh kuar n harga melambung..
* saya cuba edit sms ini supaya mudah dibaca
Keadaan dah makin teruk. Di harap semua mendoakan keselamatan mereka supaya proses pemindahan dapat di lakukan dgn lancar. Di fahamkan, kerajaan Malaysia sudah mengarahkan kapal TLDM untuk membawa keluar para pelajar kita di sana. Rundingan dgn MAS dan AIR ASIA juga sudah di buat. Semoga proses pemindahan berjalan lancar.

6 comments:

[-suziey-] said...

mmg ngeri jgk skang ni keadaan kt sana..kt hanya mampu tlg doakan keadaan kt sana reda..

erkk pasal SMS tu kt ade baca smlm..sahih ke ek?

**sHiKinn** said...

ntah la sahih ke tak..tp klu tgk al jazeera, keadaan mmg teruk..laporan dr media malaysia biasa la..

mummy_ayu said...

takutnya baca..harap semua cepat ok and harap semua pelajar kita selamat kat sana..amin.

Fieza79 said...

takut nya...ngeri kan..bertambah teruk ye...hrp2 suma nya selamat kan..

gabanMorka said...

ope sume selamat... baca entri ni pon gerun dh

e.l.i.z.@ said...

ya allah...nape jadi macam tu skali? selamatkan semua umat islam di sana