Wednesday, January 19, 2011

Manusia buang manusia


Manusia buang manusia. Itulah yg banyak berlaku sekarang. Bukan sebab kurangnya kasih sayang tapi sebab terlebih sayang. Sb sayangkan pasangan, sanggup buat apa saja termasuk korban jiwa dan raga. Bila dah terlanjur, jalan yang terbaik ialah 'buang bayi'. Mengapa, kenapa ia terjadi?Kalau bayi yang dibuang itu masih bernyawa mungkin boleh diterima, tp kalau dah meninggal?tidak ada hati perutkah si pembuang bayi itu?tidak ada perasaan kesian kah?tidak ada perasaan sayu kah bila terdengar tangisan seorang bayi comel yg masih tidak tahu apa-apa itu??

Dah mcm ceramah pun ada entri sy kali ni. Tp sbg akak,makcik kepada kamu semua, sy hanya ingin mengingati sesama kita shj. Kalau berpacaran, jagalah adab dan susila. Duduk renggang-renggang, jgn pegang-pegang ok! Sy tahu mmg best bercouple, rindu-rindu, pegang-pegang ops..tp pandai-pandailah jaga diri Sb sy dulu pun mcm tu. Eh mcm paku dulang paku serpih pulak..heee.


Tak, dulu masa akak couple ngn abang laling kamu(hahaha) takde pegang-pegang ok. Cuma ada la sekali, dia terpegang ke aper..ke sengaja..sy tak tau..tp masa tu..zuuuppp..merah menyala muka. Malu. Lepas tu terus dia masuk meminang..hahha. stim ke apa bang??hahha. Sekali tu jer ok, tp terpegang tangan mcm tu pun dah syok kan?apatah lagi...errr??

So, kpd adik-adik diluar sana, pandai-pandai jaga diri bila bercouple. Nak rapat-rapat, peluk-peluk lepas kahwin la.Lagi best okay!Kalau tak percaya, sila saman sy 2 juta !hee

Saya memesan bkn nk kata sy perfect tapi sekadar untuk ingat mengingati sesama kita. Saya pun ada adik perempuan dan anak perempuan. Semua itu pun tidak mustahil berlaku dlm keluarga sendiri. Tapi Nauzubillah la kan..mintak di jauhkan.

p/s- sedih tgk hampir setiap hari ada pembuangan bayi dlm akhbar.

6 comments:

LYAfrina said...

sedihnya tgk baby x berdosa ni.. jadi naik geram..kita ni ssh nk dpt ank,, siksa... tp dia diberi kemudahan tu.. sng2 je main campak.. kalo x nak pon, kurangnya peri kemanusiaan sket.. ltk la baby kt tmpt y selamat.

Anitadahahs said...

tak pernah habis cerita pasal buang bayi ni. hurm. tak ada hati perut lah dorang ni! geramnya...

Fieza79 said...

pilu nya tgk baby tu..tergamak la org yg buat aniaya pada baby ni..dia tk berdosa..!

A D I A said...

baca citer2 ni mmg begitu menyentuh perasaan. tu la dorang ssenang dapat anak agaknya, senang2 je buang macam tu, binatang pun reti sayangkan anak dia.

maCy said...

tak tahan tgk bnde cmni :(

**sHiKinn** said...

tu la skrg buang bayi mcm dah biasa..hampir setiap hari ada kes..sedih..