Wednesday, December 15, 2010

Rantau Panjang

Sabtu lepas kami ke rantau panjang.Niat di hati nak cari blouse yang murah2,yang cantik dan sedap dipakai.Tapi semua tak kena ngn jiwa raga.Bukan semua tak cantik,tapi semua mcm tak cantik.macam la..ehee.Eh baju rantau panjang pun kalo pandai pilih,sgt cantik dan bergaya ok!!terpulang kpd masing-masing nak mix n match saja.

nak ke rantau panjang,bukan lah susah.Anda perlu ada kereta dan duit sahaja.Eh kalau takde kereta, ada duit saja pun okey.Naik ajer kereta sewa.Tambangnya kalau dr Pasir Mas ke rantau panjang tak sampai pun 10 hengget tau.Tersangat la murah!Perjalanan lebih kurang 30 minit dr Pasir Mas.


Cuba tgk peta kat atas tu,dekat bukan?dr pasir mas ke rantau panjang.Kalau peta yg kat bawah ni,start dr Kota Bharu.Dari KB pun takde la jauh sgt pun..


Kalau dr KB, boleh amik bas no 29 (dr stesen bas kb)untuk ke Pasir Mas.Tambang dalam RM2.50 saje,pastu dr Pasir Mas boleh la naik kereta sewa pula.Lagi senang dan cepat sampai.Stesen kereta sewa pasir mas bersebelahan dengan stesen basnya.





kalau anda terjumpa Masjid Beijing ini, maknanya dah dekat dah ngn rantau panjang.3 minit lagi akan sampai..



Ok dah sampai.Zon bebas cukai,tapi kalo beli banyak2 kena cukai juga.Tapi takde la banyak kena cukainya,spend saja 10-20 hengget untuk cukai.







ini lah dia,syurga membeli belah.Macam-macam ada ko..mak ngn ayah jer takde.teddy bear pun banyak kat sini.Kebanyakkan harga dalam 10-30 hengget jer.





Eh,gambar tok mek pun ada.Ini acara bergambar sebelum bertolak.hahaha mcm la nak pergi jauh kan.Kesian adik hana, kena tinggal..

Sesape yg datang melawat kelantan,kalau rasa nak g rantau panjang nk guna tourist guide percuma,boleh la contact saya.EHEE.Bukan stakat rantau panjang, Pengkalan Kubur,Wakaf Che Yeh pun boleh..

12 comments:

mummy_ayu said...

hi dear..salam kenal..jenjalan kat blog awak yg tomei mcm tuan punya blog tu..nice blog....
tak pernah gi rantau panjang pun...

Ayen Giggs said...
This comment has been removed by the author.
Ayen Giggs said...

X penah pegi lagi ni,klu mcm ni kene pegi jugaklaa nanti gayenye.....

**sHiKinn** said...

mmg kena pergi kalo dtg klantan..kalo tak rugiiii..hehe..kalo time raya,cuti sekolah,cuti am hoh ramai org..

Sarah Syazwani said...

name je selalu blik kelate...tp lom sampai lg ke sana padahal dkt jek ng umah..huhu

~ayu.oyie.yuna~ said...

Assalamualaikum shikin ;)
wah,lama dah sy x g rantau pjg..
balik ari 2 g kalan kubor n w.che yeh jah..
cam menarik je softoys banyak2 2..hehe

wahida said...

nnt kalau saya dtg kelantan, nak upah awak jd tourist guide saya..boleh kan shikin? hehehe..
anyway, thanks drop by my blog, awat x follow sekali, x pe, biar saya yg follow dulu...saya tunggu tau!!

Sarah Syazwani said...

umh kakak kt peringat dkt je ng kota bharu..ade gak abg ipar dok rantau panjang..

Anitadahahs said...

salam kenal.
tak pernah la nak bershopping kat Kelantan tu. Jauh sangat rasanya, sebab tak ada sedara mara sana. Tapi barang-barang murah. Tu yang syok tuuu...

perkenalkan Rantau panjang tadi dah macam pemandu pelancong. Bagus-bagus.hehe ;)

**sHiKinn** said...

ayu-pengkalan kubur pun ok juga tapi barang2 kt sana sikit..kalau rantau panjang,banyak kedai..pergi pagi,ptg br balik..

**sHiKinn** said...

wahida-tersangat la boleh yer..ehee..ok lupa,nnti kita ziarah blog kamu lg dan follow yer..thanks singgah sini

**sHiKinn** said...

kak sarah-la..peringat ker..ehee..

anita- salam kenal juga,ehee mmg pemandu pelancong pun..tp utk hana ngn haikal..ehee..