Wednesday, September 1, 2010

phonics?



umur abang long dh masuk 3 thn, so teringin mau ajarnyer membaca.Dengan gigih mummynyer ini mencari maklumat yg berkaitan.Last, terjumpa la kaedah phonic nih.
hahaha jakun okey..first time dgr.Ye la kan zaman dolu2 lain..nmpaknyer mummy kena belajar dulu br bleh ajar abang long kalo tidak umpama 'ketam mengajar anaknyer berjalan'.

Konsep phonics ni mengenalkan 'bunyi' huruf, bukan 'nama' huruf. Yang mana, 'bunyi' huruf amat penting untuk anak kita membaca.Carik punya cari jumpa lah website ni



Banyak lg perlu dipelajari, terutamanya cam ner nk menarik minat dia utk membaca..sb sy perhatikan abang long mudah bosan.Tak sampai 10 minit dah mula nk main2 ngn toys..tp skrg ni sy guna taktik 'rasuah' utk tarik perhatianya.

Contohnya sblum dia surf you tube tgk video yg bukan2, harus wajib dgr phonics dulu.So nak tak nak abang long mesti study phonic dulu. Ya kedua, kalu nk ajak membaca kena rasuah toys dulu..reading dulu br bleh playing..ehee.Alhamdulillah menjadi.Abang long berminat utk belajar.Harapnyer dia dpt membaca b4 umur 4 tahun.

3 comments:

Ct SoLeHa said...

mari belajar..hehe
keje kat usm ke?? cam pernh nmpk gak..tp kat mene?
yup saya pelajar usm

hamzah ian said...

hehe.. nice blog u got here

**sHiKinn** said...

ct: iye..sy staf usm..cuba teka kat department mana?kalo ngn azizi tu biasa berurusan la..patut la lama tak nampak korang sume..dh posting rupanya..kat labour room plak tu..