Tuesday, May 5, 2015

Dugaan lagi..

nak capai sesuatu perkara memang susahkan?kena tempuh dugaan demi dugaan...lepas banjir hari tu banyak sangat ujian Allah bagi kat aku...satunya, banjir...ke dua, GST , ke 3 barang hilang dan ke empat kereta kena langgar..kadang kadang rasa down sangat tapi aku kena pikir..dugaan ni semua dari Nya so aku kena redha.

masa orang duk bising pasal GST aku senyap je sb aku kena lagi teruk, kena denda sb lewat daftar..huhu..nak nangis bila dapat surat denda..bkn apa. company kami kecik jer..wp sale lebih 500k tapi untungnya ciput ajer...jual barang dah xmacam dulu..jual mahal orang xbeli..jual murah kena cover gst pulak..huhu..pilihan apa yang aku ada ?? aku dah buat rayuan tapi ditolak..dugaan sungguh...



aku pikir balik..nak tak nak aku kena hadapi juga...so aku letak tepi hal gst dan bersedia utk naik court aje..semoga Allah permudahkan urusanku...

tak sampai sebulan, masalah lain pulak timbul..barang aku kena curi..nilai dalam 2k..hoho down kejap..tapi aku pikir balik..mesti ada yang tak kena ni...aku kena banyak muhasabah diri...so aku halalkan kpd si pencuri tu..biarlah dia menjawab dengan Allah esok-esok....

lepas barang kena curi, kereta aku pulak kena langgar...masalah pula, sb yg bawa kete tu adik aku...aku kena hadapinya lagi..serabutnya Allah shj yang tahu....hebat sungguh dugaan...tapi bila aku rasa aku tak kuat, aku baca cerita adik yatim piatu yang kehilangan kedua ibu bapa sekelip mata kat lebuhraya duke tu...Allah..hebat lagi ujian mereka...mengalir air mata tengok wajah adik tu..besarnya ujian Dia...aku?syukurnya sb ujian Allah bagi kat aku tak lah sebesar adik tu...huhu...sedih rasa....

bila down macam ni, rasa nak luahkan kpd seseorang...tapi siapa??huhu...selain dari Nya...suami aku tempat aku mengadu lepastu aku kena luah kat blog ni. tak kisah lah orang nak ketawakan aku ke tak...janji aku dah rasa lega sket...pastu esok2 aku akan tgk balik post post yang lepas...


2 comments:

zhafharina sabri said...

Takziah kak ats dugaan.alhamdulillah akak antara hamba yg terpilih utk diuji.maknanya Allah sedang beri perhatian pada akak.sebaliknya yg patut kita risau apabila tak diuji. Allah sedang mengabaikan kita. Nauzubillahi min zalik. Maaf ye kak..siapalah sy utk menegur akak.tapi melalui pemerhatian sy,ptut kiranya akak kurangkan bercerita ttg harta bnda.mgkin ada yg bersedih kerana tak mampu memiliki apa yg akak ada.ye akak mampu tp xelok kan kita gembira, ada pula yg bersedih.sy tau mgkin akak xda niat tuk menunjuk tp tanggapan org lain mgkin blainan..sy pon nak ingtkn diri sy jgk..kdg2 sy pon slalu update mknan yg best tp kita xtau ada follower kita yg berlapar atau xmampu nk mkn ape yg kuta mkn.mungkin sbb itulah Allah nak uji kita smula..pape pon maaf ye kak.juz my 2 cents

mamashikin said...

terima kasih dik, eh xpe..ingat sesame kite...akak xde harta nak tunjuk2..kalau rumah tu sekadar perkongsian deko shj, itu pun akak tak tunjuk menyeluruh sehingga setiap sudut...klu perasan, ruang tamu je la ..yg lain2 tak pernah pulak tunjuk..kete ke..apa2 ke..paling banyak masakan je la..dan cerita hal bisnes dan melancong..tu pun xde la melancong sgt...lama2 baru nak update...apa pun terima kasih atas teguran, isyaAllah lebih berhati-hati lepas ni...