Sunday, May 11, 2014

deko-deko rumah- wall panelling

sebenarnya dah banyak kali nak update tapi tersimpan dlm draft pula...hujung minggu kami memang biasa sajalah..xde sangat yang menarik tambah-tambah dah tak larat nak membawa perut nih..duduk rumah ajer sambil masak2..

minggu lepas, rumah bersepah sb aku ada buat renovation sket..alah kira tambah hias rumah sikit untuk raya..dah lama berkenan nak buat panel atau wainscotting..so simpan sikit-sikit duit...bila dah cukup jalan la projeknya..kalau nak ikutkan syg kat dinding baru ..tp nak buat mcm mana nafsu melebihi segalanya..hehe.

ni asal rumah aku..warna koko backroundnya...bila dah setahun duduk rumah ni, rasa busan pulak dgn warna koko nya..so nak buat kelainan sket dgn tambah dekorasi sikit-sikit....pikir 15 kali sblm decide nak buat ke tak..ye la, kena pikir dari segi kos juga..dan juga kesesuainya...
akhirnya setelah aku tak lena tido setiap malam, teringat kat panel tuh...so aku amik keputusan hendak buat...pejam mata la keluar duit demi kepuasan...

rumah aku ni kecik ajer..kalau tak kena gaya hias memang nampak sempit la..aku pun tak tahu knapa la kau pilih warna koko utk cat dalaman padahal ia boleh nampak lagi kecik ruang tau...


kerja kerja pemasangan tahap 1 pun bermula..dinding di pasang skirting terlebih dahulu...lepastu baru tampal playwood...


lepas pasang playwood , tampal formica pulak...dah nampak lain sket kan? warna yang aku pilih ialah cream koko gitu..masuk la dengan warna dinding satu lagi tu...
tak sabar pulak nak tunggu hasilnya..mengikut kontraktor, dalam seminggu lebih jugak la siap ..
dah siap nanti aku buat review lagi...

bila aku post dalam fb, ramai yang tanya nak buat apa sebenarnya ni?ok aku bagi contoh ..


ini lah wainscotting atau wallpanelling...ni gambar dari google..tapi aku punya patern lain sket..simple sikit .
harap menjadi la apa yang diimpikan...

dah settle panel tu, baru lah boleh tambah bahan hiasan sikit-sikit...tapi dekat kb ni susah nak cari kedai hiasan tau...biasanya SSF je la ..huhu.
ok la..dah siap nanti kita update lagi..hehe...



7 comments:

mamaarifakeem said...

Canteeek... ada modal, kerja boleh jalan :-)

lovelywa said...

Woww..yg sedia ada pun dah lawa..tp utk kepuasan diri dan kemampuan, tak salah pun nak upgrade umah..umah sendiri pun kann..rasa seronok je tiap2 hari balik umah tgk umah cantikk tersusun kemas..

Rizziela said...

cantiknyer rumah

A D I A said...

eh eh cantiknya umahh. nasib umah kita dah hampir siap (plaster ceiling buat biasa2 je) tidak leh tiru ehehe. minat tul dengan design plaster ceiling tu.

Didie Kamila said...

alolo cantiknye rumah..msti puas hati kan bila deko nmpk cntik je walaupun kene keluar modal..

Juliza Sihatnatural said...

Cantiknya rumah....wink...wink..wink...je mata tengok..hihi....;)

Jom lawat blog saya....

www.sihatnatural.blogspot.com

Sa said...

Firstky..nak mintak awak emailkan pada sy boleh x.plos.sebab minay banyak benda ni..sy pon tgh fk nak cantikkan ruang tmau n makan.syahida83stee@gmail.com email sy.
Saya berkenan..sofa..beli di mana n brapa harga roughly.
Kedua wall panel tempah mana.sy mint cream koko gak sbb sofa aarna koko gelap.
Ketiga langsir sy sukala camtu.mcm dah ready made je..beli mana ye..tq