Sunday, July 14, 2013

'Dia' anugerah terindah untuk saya

kenal tak siapa tuuuu...hehe. dia lah anak kesayanganku. Abang Long.

Ramai yang bertanyakan kesihatan abang long, Alhamdulillah abang long dah sihat sepenunhnya..syukur sgt. Hanya Allah saje yang tahu perasaan ni..gembira..hidup umpama dapat sinar yang baru. Allahu Akbar, bila teringat kisah 1 tahun lalu...hanya air mata yang menjadi teman setiap malam. anak yg sihat walaufiat, tibe2 diuji Allah...besar sungguh dugaan tu...ingat lagi, masa tu aku pun sarat mengandung..ulang alik bawa perut ke hospital..bawa kereta sendiri tengah2 malam buta...berjalan lebih 1km semata2 untuk dapatkan parking hospital..huh..tetibe rasa diri sgt kuat masa tu..Kekuatan yang diberi oleh Nya untuk tempuhi dugaan yang juga diuji -Nya..
Masa dan wang tak payah kira lah...kerana kami takkan berkira..biar berhabis utk kesihatan anak..tapi Allah maha besar...rezeki kami dalam perniagaan tidak pernah putus..Allah...Allah...bersyukurnya kami sehingga setiap kali solat, pasti basah pipi kami...Dia bagi Ujian yg maha hebat...Dia juga bagi rahmat yang sagt kami hargai..

Dan disebabkan kisah lalu tu la...aku  sgt takut...bukan apa...Aku percaya adanya Allah yg sentiasa membantu, tetapi dalam masa yg sama takut untuk hadapinya sekali lagi. Doktor nasihatkan abang long berehat saje dirumah dan hanya bersekolah bila umur 7 tahun...disebabkan abang long tak sekolah..banyak sangat lah abang long ketinggalan...

kadang2  terasa sgt  bila orang bandingkan abang long dengan sepupu atau orang lain..yang jauh lebih pandai menulis, membaca buku mahupun iqra. tapi abang long?? bukan xajar langsung...ajar juga kat rumah tapi mungkin dia lambat sikit sb dia xgi sekolah...orang cakap sy terlalu manjakan anak...tak boleh dengar dia menangis ..tak pandai nak paksa anak...Allahu Akbar! sy pernah lalui dugaan yang mungkin orang tak pernah merasai ...ya..sy memang kalau boleh tak nak langsung anak sy menangis...sb saya rasa sayu...dulu dia pernah menangis kerana kesakitan yang ditanggung....rasa cukuplah dia menangis....sy hanya nak dia gembira sajer...

mungkin sy keterlaluan...tp entahlah...hati sy cukup kuat yg katakan abang long sebenarnya boleh!dia boleh mengaji...dia boleh menulis...dia boleh membaca seperti orang lain...abang long boleh! cuma bagilah sedikit masa utk dia...

jika abang long pandai baca blog mama ni, ketahuilah abang long...mama dan papa syg sgt kat abang long. papa sekali lagi berkorban untuk abang long..papa cuti panjang demi abang long tersyg..papa nak ajar abang long..sb abang long dah banyak ketinggalan...papa dan mama tak nak org lain pandang rendah kat abang long sb mama yakin abang long boleh...papa dan mama syg sgt kat abang long..lebih dari segalanya...hukhuk*mama nangis*

ok lah. malas nak taip panjang2 sb takut lagi laju airmata ni. hukhuk..sedih betul kalau bercerita hal anak sy yg sorang ni...Allahu Akbar...
bersyukurnya kami Ya Allah....Alhamdulillah dan terima kasih segalanya.

4 comments:

Rizziela said...

Abg long sakait aper....sorry yer saya bertanya

mamashikin said...

oh takpe..dia GBS..gullain baren syndrome..lumpuh sementara.

IDAZS said...

Banyakkan bersabar ye shikin.
Orang tak tahu apa yang kita lalui. Bergenang pulak air mata baca entri awak ni. sob-sob..

setiap perkembangan budak tu tak sama. ada kelebihan dan kekurangan masing-masing.

insyaallah abang long pasti boleh!

mama lieyna said...

Sebak dn bergenang dah airmata ni..huu..

Ujian Allah, pasti ada kemanisan dikemudian hari kan, syukur..

Alaaa abang long still kategori kecik lagi, nnti dh sekolah, abang long pasti pandai.. mcm budak2 lain... tp manusia sekeliling biasalah, mmg suka bab banding2kan ni... sabar ye...