Thursday, July 1, 2010

pengalaman bersalin

sblum bersalin hari tu saya asyik baca pengalaman bersalin org lain jer..wp dah ada pengalaman sblm ni tp mcm tak best sgt sb yg first sy c-sec..itu pun emergency c-sec..blum sempat merasa sakit, dah pun ditolak ke dewan bedah..

sy bermalam di wad selama 9 mlm 10 hari gara2 false contraction..bila buat ujian CTG,graf mmg tinggi yg menunjukkan sy hampir nk bersalin tp yg pelik sy tidak sakit..terpikir juga bila la aku nak sakit cam owg lain nih...selama 9 hari di wad, 9 kali VE aku merasa..adeh..sib baik doc semua pompuan..tp jalan masih sama 3cm..huh..hari2 doktor tanya..
'shikin,awak tak sakit lg ker??'

semua owg tak sabar tgu kelahiran yg kedua ni..tambah2 en hubby..terpaksa amik cuti semata2 nk temankan sy di wad..thanks darling!!

sy ditolak ke labour room jam 10 pg.., dan memandangkan sy pernah c-sec seblm ni sy dicadangkan amik epidural..so, peralatan epidural siap dipasang jam 1.30 tghari..stgh jam pertama ok lg..siap leh sembang2 gelak bagai ngn nurse kt situ..tp lama2 rasa mcm pelik..SAKIT!! kata epidural...knapa sakit???
rupa-rupanya epidural tak menjadi..hampeh!!
sakitnya hanya tuhan jer tahu..tp dlm sakit2 tu bleh sembang2 lg ngn en hubby, kul 5 ptg doc review utk buat VE..baru 4cm..4 jam menahan sakit jalan baru bukak 4cm,Doc bg tahu akan review skali lg jam 9 mlm..jika still tak dilate penuh..mungkin sy akan di c-sec skali lg...

tp ada sorang doktor tu tak puas hati,skali lg diseluk..kali ni doc lelaki berbangsa arab..huh..sakitnya Tuhan jer tahu, tapi mengikut katanya 'jalan' lambat buka sb doktor sblm ni tak pecahkan semua air ketuban..pasrah..

tp lepas jer doktor arab tu buat VE dan pecahkan air ketuban, baru la sakit sampai menangis2..lucu pula bila tingat balik, tp masa ni hanya Tuhan jer yang tahu..sy terus baca doa nabi Nuh dan 'Ya Fatah'..

Dengan kuasa Allah, jam 8.15 mlm sy dah mula rasa mcm nak buang air besar dan meneran.Dr Adilah buat VE dan Alhamdulillah 'jalan' dah full dilate kepala baby pun dah rasa..8.55 pm lahirlah NAZRA HANA..mujurlah jahitan pun tak banyak..ini semua hasil bacaan pengalaman ibu2 yang lain di forum..masa meneran jangan angkat punggung dan belajar penafasan yang betul..

terima kasih kpd semua staf nurse dan doktor team D di HUSM kerana banyak memberi semangat dan kamu semua sungguh baik hati..

6 comments:

aZr|n said...

tahniah ;)

Hanis MY said...

shikin...thanks for sharing.. :)

l y n n a s h a a r i said...

betuii jgn angkat punggung..bru tak koyak banyak ;) sakit nangis2 tu hok takles igt kan kin..uwaaaaa..

woot-woot said...

ehehe dah 2nd time bace pengalaman bersalin


camne la nanti bini saya erk xD


melukis komik itu haram ?!##
perokok pon nak bela palestin ?!erk##
hina seorang pendosa,boleh ke?##
sape kata kt malaysia takde penguin?ade lah !

**sHiKinn** said...

en woot-woot..hahhah kelakar kamu..suka baca pngalaman bersalin..jadi org pompuan,yg ni wajib rasa..tp thn dpan beranak lg..hahaha.

mamalieyna said...

baru terbaca pengalaman bersalin shikin ni..hu~ seram eh..lama tu kt wad, makin berdebar kak eina ni, dl mmg merasa sakit nk bersalin, cuma lmbt sgt bukak jln2, last2 c-ser gak..hu~ hrp2 kali ke2 ni senang la bersalin..Amin...