Tuesday, May 4, 2010

petua mudah bersalin

Nk amalkan petua apa ek supaya mudah bersalin??Harap sgt kali ni dapat bersalin normal..sb mengikut kata doktor, sy boleh bersalin normal..asalkan jalan terbuka elok.antara petua yg sy jumpa kt internet ialah:

* amalkan bacaan surah maryam---dh amalkan..kalo tak larat sgt, dgr melalui mp3 jer
* minum air kelapa muda-- br start nk minum
* air selusuh-- dh start minum..tp org ckp takleh minum awal2..betul ker?
* air rendaman akar fatimah-- erm..tgh carik kat mana aku simpan akar tuh..
* banyakkan berjalan--dh tak larat sgt..jalan sket2 jer..
* bnyakkan 'make love'--adoi..mcm mana nk make love..dh tak larat dah ni..



ni la akar fatimah..asalnya dr Mekah..

bnyak lg petua yg ada..mcm2..ada yg kata suh minum air lebihan suami, lebihan KUCING pun ada..huh..tp yg pasti takkan ku minum air lebihan kucing tuh..eeeee..apa pun senang atau susah bergantung kpd kekuatan individu..ada yg dpt menahan sakit dan ada yg tidak...

***xsabar rasanya nk bersalin..

6 comments:

MarlissaMusa said...

wah..bagus ni :) saya tak kawen lagi..esok2 ni dah kawen boleh amalkan petua ni..tapi part yang make love tu..haha..kelakar *blushing*

**sHiKinn** said...

ramai yg ckp make love bila dkt nk bersalin..memudahkn bersalin...ehee..

Bidasari said...

mmg byk petua2 mcm nie...tapi bab sanggul siti fatimah tuh...mmg laaa sy terkena...org suruh letak dalam baldi bagi dia kembang...sy buat tapi org x ckp bila kena letak sy pun buat jek... hihih lepas tu air dia busuk sungguh.. sy keluarkan.... apa jadik? sampai masa x kluar2 bukak sampai 4cm jek lepas tu tunggu > 12 jam...hihihi lastly bersalin ceasarean laa pulak....hihihi hati2 bila nk mengamalkan petua org tua2 nie... kena belajar sampai abis...hihihi

mamashikin said...

oh mcm tu eh bidasari, sy ada juga terbaca tntang ni sbnarnya..tp tak sure la betul ke tak..yg penting kita dah berusaha kan..mcm sy, sy amalkan ajer segala petua dan ayat2 al-quran. Alhamdulillah..dpt bersalin normal...yg first c-sec tau..semuanya bergantung pd Allah kan..

mamashikin said...

tp yg make love tu betul..doktor pun ckp gitu..

mariyaamohdtahir said...

saya dpt petua ni dr seorg rakan, katanya orang arab mengamalkan minum minyak zaitun sesudu sebelum tidur dan sesudu pagi bila kandungan sudah menjangkau 6 bln. beliau mengamalkan dan agak mudah bersalin.